Belföld koronavírus

Müller Cecília: Semmilyen kapacitási határa nincs a tesztelésnek

Mindenkinek jut influenzaoltás az országos tiszti főorvos szerint. A kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. Egy állami szociális otthonban 276 ápolt közül 214 megfertőződött.

Szokás szerint Müller Cecília az elmúlt 24 óra adataival kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját. Külön kiemelte, hogy már 3000-nél többen vannak kórházban. Az országos tiszti főorvos szerint minden tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült, teljesen normális, hogy a fertőzöttek számának növekedésével nő a kórházban, súlyosabb tünetekkel ápoltak száma is.

A második vonalban levő intézmények közül is néhányan már beléptek

– mondta Müller Cecília. Szerinte a kórházak fokozatos bevonása garancia arra, hogy sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények Magyarországon.

A tiszti főorvos beszélt arról is, hogy korábban írtak egy elhunytról, aki nem jelent meg a hivatalos statisztikában. Müller Cecília szerint csak nem keresték eléggé, mert regisztrálták a 48 éves elhunytat is. Szerinte a koronavirus.gov.hu-t, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Intézmény honlapját érdemes böngészni „autentikus hírforrásokért”.

Semmilyen kapacitási határ nincs, mindenkinél elvégezzük ezeket a vizsgálatokat térítésmentesen

– állította a tesztelésről Müller Cecília. Hozzátette, hogy ehhez meg kell felelni az érvényben levő protokollnak, azaz 24 órán belüli kontaktokat, illetve tüneteket produkálókat tesztelnek csak ingyen.

Kiderült, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat laborját is bevonták a tesztelésbe, aminek köszönhetően több tesztet lehet elvégezni naponta.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy 73 óvodában van rendkívüli szünet Illetve arról is, hogy 96 szociális intézményben van jelen a vírus, azonban csak kettőben van jelentősebb járványgóc.

Az influenzaoltás akadozásáról azt mondta, ez egy húsz éve „rendezett folyamat”.

Kérem mindenkinek a türelmét

– fogalmazott Müller Cecília, aki szerint mindenkit be fognak oltani időben. Felnőtteknek, és gyerekeknek is lesz elegendő vakcina, azonban a háziorvosok napi 10-15 embert tudnak beoltani, így ez eltarthat egy darabig.

Két újságírói kérdés hangzott el, a másodikra releváns információ hangzott el. Tegnap mi is írtunk róla, hogy  egy áVeszprém megyei szociális intézményben fertőzési góc alakult ki. Müller Cecília most tisztázta, hogy az intézmény csabrendeki telephelyéről van szó, ahol elég komoly átfertőződést találtak a tesztelések után, amire Rig Lajos, jobbikos képviselő jelzése után került sor.

A 276 ápolt közül 214-en fertőződtek meg eddig a tesztek szerint, a 135 gondozóból pedig 55-en.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik