Belföld

Lázár János: meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy a párt átvételére készülök

Hosszú interjút adott a Válasz Online-nak Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki néhány éve még az ország második legbefolyásosabb politikusa volt. A Hódmezővásárhelyre visszavonult kormánypárti képviselő beszélt pártbeli háttérbe szorulása okairól, kapcsolatáról Orbán Viktorral. Megvédte Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét, és Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdost is.

Lázár az interjúban leszögezte, hogy nem hagyja magát kiszorítani a Fideszből. Szerinte a párton belüli vetélytársai kamarillapolitikájának az eredménye az a pletyka, miszerint Orbán azért orrolt meg rá, mert Spéder Zoltán milliárdos barátjától, valamint Simicska Lajostól – a kormányfő egykori legközelebbi bajtárásától – kapott volna nagyobb összeget a maga építésére. Mint mondta:

Meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy én Simicskával és Spéderrel szövetkezve a párt átvételére készülök. Reggeltől estig ezt duruzsolták Orbán Viktor fülébe.

Erről szólva azt mondta, alábecsülte annak a jelentőségét, hogy a magyar közéletben erős hagyományai vannak a folyosói politizálásnak, amelyben az ember munkáját és teljesítményét felül tudja írni az alaptalan, rossz indulatú pletyka. Hozzátette, nem fogadott el pénzt, csupán arról van szó, hogy

a barátaimat nem a politikai tőzsde aktuális árfolyama szerint váltogatom. Amikor 2006-ban Áder Jánost támadták meg a Magyar Nemzetben, én letettem a névjegyemet mellette. Amikor Simicskát pocskondiázták, én akkor sem tagadtam meg. Amikor Spédert, én akkor is a barátomnak mondtam. A barátaimat és az elveimet nem vagyok hajlandó megtagadni. Olyan isten nincs, hogy nekem a széljárással változzon a véleményem olyanokról, akik a szövetségeseim.

Lázár szerint Orbán Viktor számára mindig nehezített pályát jelölt ki, így csak neki van olyan dolga, hogy miközben minden választást megnyert, amin elindult, a miniszterelnök mégis rajta kéri számon mások vereségét is – utalt ezzel Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelmeire. Hozzátette, őt nem a Fidesz választotta ki, hanem maga választotta a pártot, amelyben végigjárta a ranglétrát.

Szóba került Tiborcz István, a miniszterelnök veje is, aki európai uniós forrásokból kedvezményezettje volt számos magyarországi közvilágítás-projektnek, amelyekről súlyosan elmarasztaló jelentést készített az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Lázár szerint ugyanakkor ezek jó projektek voltak. Szerinte mindössze annyi volt a probléma, hogy bizonyos városokban akadt-e összefüggés a pályázati kiírás és a győztesek között. Ám – mint mondta – az Európai Bizottság soha nem írt olyat Orbán Viktornak, hogy az a baja, hogy a veje nyer. Az Európai Parlamentben persze elhangzott ilyen.

Mindenkit a családjával a legkönnyebb támadni

– érvelt a volt miniszter.

Lázár János beszélt a miniszterelnök jó barátjáról, Mészáros Lőrinc milliárdossá vált felcsúti gázszerelőről, valamint Szíjj Lászlóról is, akinek luxusjachtjának fedélzetén nemrég Szijjártó Péter külügyminiszter is lebukott. Azt mondta:

Magyarország azért gyenge, mert a rendszerváltás után a stratégiai ágazatokat külföldi kézbe engedte át. Megdöbbentő magyar mentalitásprobléma, hogy amikor a Strabagnak és társainak 600 milliárd forint volt az árbevétele, az senkinek nem fájt, de amikor Szíjj László vagy Mészáros Lőrinc utat épít, az igen.

Szerinte ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának. Erre a párt mindig képes volt. Van is egy belső mondás: a Fidesznél csak a Fidesz a jobb – mondta.

Szijjártó jachtozásáról is megvan a véleménye Lázárnak. Azt mondta:

Szijjártó az egyik legjobb külügyminiszter Európában, emberfeletti munkát végez, méghozzá eredményesen. Ezen a tényen nem változtat, ha a diplomáciai, külgazdasági munkáján kívül olyasmit tett, amit egy emberöltővel ezelőtt – hogy konkrét példára utaljak – még egy baden-württembergi miniszterelnök is megtett, de amit szerintem már Szijjártó sem tenne meg újra.

A volt miniszter leszögezte, nincsenek Fideszen kívüli tervei, méghozzá azért:

mert bízom a párt megújulási képességében. Másrészt, mert Orbán Viktorral nekem sosem elvi vitáim voltak, legföljebb gyakorlatiak. Még ma is be tudom fejezni a mondatait. Az ország függetlenségének erősítése olyan cél, amellyel nem lehet vitába szállni. Ezért is nem képes legyőzni őt az ellenzék, mert ezt nem látja be.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik