Belföld

Fillérekért adták el a turai kastélyt, Tiborcz volt üzlettársa képviselte a vevőket

tiborcz-istvan(960x640).jpg (Array)
tiborcz-istvan(960x640).jpg (Array)

A Turai Hírlap novemberi számában jelent egy összefoglaló az önkormányzat képviselőtestületének november 6-ai üléséről, innen tudták meg a helyiek, hogy egy titokzatos cég 200 millió forintért meg akarja vásárolni a turai Schossberger-kastélyt és az ahhoz tartozó 10 hektáros parkot – írja a 444.hu.

A nyilvánosság csak innen értesült arról, hogy a kastélyt eladják, holott Tura Önkormányzatának le kellett mondania elővásárlási jogáról, amit meg is tett a titokzatos cég javára. A kastély a ciprusi offshore hátterű Turai Kastély Kft. tulajdonában volt, az önkormányzatot csak a műemlék-státusz miatti elővásárlási jog miatt kereste meg a titokzatos új tulajdonos. A 444. értesülései szerint az új tulajdonos meg is lepődött, hogy kiszivárgott a tranzakció híre.

A titokzatos új tulaj és a Tiborcz-kapcsolat

A titokzatos céget TRA Real Estates Kft-nek hívják, idén szeptember 14-én alakult, ügyvezetője pedig a 31 éves Dr. Tóth Judit. A TRA Kft. tulajdonosa a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., és ennek is Dr. Tóth Judit a vezérigazgatója. A BDPST-nek két tulajdonosa van: Dr. Tóth Judit és Dr. Szabó Loránd Aurél. A cikk szerint egyikük sem tűnik “nehézsúlyú ingatlanosnak”, egyikük cégében sem áll rendelkezésre a 200 millió forintos vételár. Az igen kedvező ár jelentős része, 80 millió a Széchenyi Bank, kastélyra bejegyzett jelzálogjogát váltotta ki. A kastélyt 1991-ben privatizálták, akkor 125 millió forintért vásárolta meg egy indiai cég és bár azóta az ingatlan tovább pusztult, 125 millió inflációval kiigazítva 2015-ben már 1,1 milliárd forintnál is több pénznek felel meg.

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Tiborcz István és apósa, Orbán Viktor

A turai képviselőtestületet a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda kereste meg, amely egy meg nem nevezett befektetői kör megbízásából járt el. Az önkormányzat dokumentumai szerint a vevő ugyan a TRA Kft., de a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda 2015. szeptember 7-én kereste meg először a turai vezetőket, ekkor pedig még egészen biztosan nem képviselhették a TRA Kft-t, hiszen az a cégadatbázis szerint az a cég csak egy héttel később alakult meg – írja a portál.

Hamar Endre, akinek ügyvédi irodája képviselte a vásárlókat, kiterjedt céghálóval rendelkezik: ő a tulajdonosa például a Sistrade Kft-nek, amely korábban több olyan közbeszerzést is előkészített, amit aztán az akkor még Tiborcz Istvánhoz köthető Elios nyert meg. Hamar 2014-ig maga is tulajdonosa volt az Eliosnak, 2011 és 2013 között pedig a Hamar & Tiborcz Tanácsadó Kft-ben is üzlettársa volt Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének. 2014 pedig Tiborcz István és hamar Endre egymást váltották a a Green Investments & Solutions Kft. vezetésében is.

Hamar Endre a portál cikke szerint már egyetlen cégben sem ügyvezető, hiszen működő ügyvédi praxissal csak tulajdonos lehet cégben. Ügyfeleinek minden bizonnyal nem könnyű felvenni vele a kapcsolatot, hiszen az iroda honlapja nem működik, a székhelyként bejegyzett Szilágyi Dezső téri ház bejáratánál pedig nincs kiírva Hamar neve.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik