Belföld

Milliókat köszönhet családja is a fideszes politikusnak

Witzmann Mihály volt az ötletgazdája a pályázatnak, amelyen rokonai is nyertek. Szerinte ezzel senkinek nem okoztak kárt.

A Blikk szúrta ki, hogy Kisfaludy-program szálláshely-fejlesztési pályázatán nyáron a fideszes politikus két hozzátartozója is nyert. Witzmann Mihály felesége 2,4 milliót, édesanyja 2 millió forint állami pénzt kapott.

A lap felidézi: a politikus korábban a Facebook-oldalán az írta, ő személyesen kezdeményezte év elején Orbán Viktornál, hogy a kormány támogassa a magánszálláshelyek fejlesztését.

A tárgyalások eredményesnek bizonyultak, így a Magyar Turisztikai Ügynökség már májusban meghirdette a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázati felhívást. A kezdeményezéssel az volt a célom, hogy a szállodák, kempingek és a panziók mellett a legkisebbek, azaz a magánszálláshely-kiadók is részesülhessenek állami támogatásban

– írta még július végén a politikus, akik néhány napja azt köszönte meg a kormánynak és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, hogy kérésüket meghallgatva, a pályázatok nyerteseinek március 31-ig meghosszabbítják az elnyert pályázatok megvalósítási határidejét!

Közzétette: Witzmann Mihály – 2020. október 2., péntek

A Blikk megkereste a fideszes politikust, aki azt mondta, édesanyja és anyósa a ’80-as évek eleje óta – vagyis közel 40 éve – foglalkozik magánszálláshely-kiadással a Balatonnál. Azért a neje pályázott,  mert anyósa lakásának kiadása már évekkel azt megelőzően is az ő nevén szerepelt, hogy elvette volna feleségül.

Witzmann Mihály szerint a rokonai által beadott pályázat miatt senkit nem ért kár, hátrány, az elnyert pénzt pedig a kiírás szerint a pályázatban megadott szálláshelyek fejlesztésére fordítják, illetve fordították.

A meghirdetett pályázati konstrukcióban összesen 60 milliárd forint állt rendelkezésre, amiből 45 milliárd forintot ítéltek oda a nyerteseknek, vagyis 15 milliárd forint így is megmaradt! Ebből az is következik, hogy az édesanyám lakásának kettő, illetve anyósom lakásának három szobájára beadott pályázat senki számára nem okozott semmiféle hátrányt, és senkinek nem csökkentette a nyerési esélyeit.

A Blikk emlékeztet rá, a pályázaton csak vidéki szálláshelyek indulhattak. Összesen 16 ezer pályáztak, 13471-en kaptak szobánként egymillió forintos támogatást, így összesen 45 milliárd forintot osztott ki a kormány.

Orbán falujába és Mészáros-féle kempingre is jut a titokban osztott állami pénzből
A Magyar Turisztikai Ügynökség egyedi döntése alapján kapott pénzt az állami szervezet volt tanácsadója is.

Kiemelt kép: Witzmann Mihály, a Fidesz országgyűlési képviselője beszédet mond a Ságvár és Som között megépült 5,6 kilométeres kerékpárút átadásán Ságváron szeptember 9-én. MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik