Belföld

Kiderült, kitől bérli a 850 milliós budai villát Vajna Tímea

Hétfőn számolt be róla a Blikk, hogy Vajna Tímea, a néhai Andy Vajna özvegye 850 millió forintért vásárolt egy budai luxusvillát. A lap cikke után az üzletasszony azt írta közösségi oldalán, hogy nem tulajdonosa az ingatlannak, ő csupán egy cégtől bérli azt, amikor éppen nem Los Angelesben van. A Blikk ezért a tulajdoni lapon megnézte, mégis melyik cégtől bérli a villát Vajna Tímea és kiderült: a ház tulajdonosa az Andy Vajna által alapított AV Investments Befektetési Kft., amelynek egyik ügyvezetője maga az üzletasszony.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Andy Vajna néhai sztárproducer egykori cégei lassan mind kiürülnek, felszívódnak. Az AV Investments Kft. fogta össze a kaszinókirály és filmügyi kormánybiztos főbb magyarországi érdekeltségeit, így kaszinó-, ingatlan- és médiacégeit, és ezekből, mindenekelőtt a fővárosi kaszinómonopóliumból, dőlt a pénz a vagyonkezelőbe osztalék formájában. Nem változott ez meg Vajna halála után sem, tavaly az AV Investmentsből több mint 37 millió dollárt, azaz nagyjából 11,6 milliárd forintot vettek ki, a nagyobb részét év közben, osztalékelőlegként.

Az kérdéses, hogy kinél landolt a pénz, a tulajdonos ugyanis a Cinergie Pictures Entertainment Inc., amelynek részvényesei a delaware-i offshore-homályba vesznek.  Ezt az amerikai céget tette meg az AV Investments tulajdonosának Vajna kevéssel a halála előtt, mintha mindenét ki akarta volna menekíteni Amerikába. Ugyanakkor létrehozott egy hazai céget, az AV Perfect Kft.-t, és ebbe pakolta bele a Cinergi 76 százalékos részvénypakettjét. Az AV Perfect Kft.-t örökölte Vajna Tímea. Nyilvánosságra annyi került a hagyatéki eljárás nyomán, hogy 123 millió dollárt érő cégvagyon birtokosa lett, és az akkor durván 37 milliárd forintos örökség rögvest a milliárdosok elitjébe repítette. Hogy végül a vagyoncsomag hasznaiból valójában mennyi jutott az özvegynek, arról csak sejteni lehet, hogy a töredéke, legalábbis az idei gazdaglistákra már nem került fel,pedig a top 100 közé jutáshoz 10 milliárd forintot közelítő vagyon is elég volt.

Mindenesetre a hagyaték legértékesebb darabja, az öt fővárosi kaszinó már nem az özvegyé. Miután április végén már hivatalosan is bejegyezték az új tulajdonosokat, mint megírtuk, Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltségéé lett a kaszinókoncessziókat birtokló Las Vegas Casinó Játékkaszinó Üzemeltető Zrt. Sőt: papíron 618 dollár veszteséget hozott Vajna Tímeának tavaly a hatalmas örökség.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik