Belföld

A tanárok nem érzik magukat biztonságban és elégedetlenek a kormány intézkedéseivel egy felmérés szerint

Rendszeres tesztelést, a védekezéshez szükséges eszközöket, egyértelmű és betartható protokollt szeretnének, a legtöbben pedig átállnának a hibird oktatásra.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) online felmérést végzett arról, hogy biztonságban érzik-e magukat a pedagógusok és az oktatásban dolgozók. A 3200 beérkezett válasz alapján a szakszervezet szerint a kormánynak át kellene gondolnia a jelenlegi védekezési stratégiáját.

A válaszadóknak ugyanis a 74 százaléka nem érzi magát biztonságban a saját oktatási intézményében, és még rosszabb ez az arány azoknál, akiknek a munkahelyén már megjelent a vírus, ők 78 százalékban érzik úgy, hogy veszélyeztetve vannak.

A megkérdezettek kétharmada azt mondja, hogy a védekezéshez szükséges eszközök, felszerelések hiányosak az óvodákban, iskolákban és a szakképzési intézményekben. A PSZ-hez beérkezett véleményekből az is kiderül, hogy fertőtlenítőszerekből van elég, de az oktatásban dolgozók nem kapnak maszkot, plexi védőpajzsot, miközben a versenyszférában sokszor biztosítanak ilyet a munkáltatók.

A válaszadók több mint 60 százaléka érzi úgy, hogy az intézményük által elfogadott eljárásrend nem egyértelmű és nem betartható utasításokat tartalmaz a járvánnyal szembeni védekezéssel kapcsolatban. Különösen a másfél méteres távolság betartását, a maszkok viselését és az étkeztetésekkel kapcsolatos utasításokat tartják problémásnak.

5 pedagógus/oktató közül 4 úgy érzi, hogy rendszeresen tesztelni kellene az oktatási intézmények dolgozóit. A PSZ-hez beérkezett jelzések alapján ezt különösen ott várnák el, ahol a vírus már megjelent, de a járvány terjedésének megfékezésében is fontosnak tartják a megkérdezettek a folyamatos tesztelést.

A kormány állításával szemben az oktatási intézményekben dolgozók nem tartják elég biztonságosnak a jelenlegi tantermi oktatást, a válaszadók 44 százaléka a hibrid oktatást részesítené előnyben, 30 százalék tantermen kívüli oktatásra állna át, és csak 26 százalék maradna a mostani rendszernél.

„Orosz rulettként várom, mikor betegedem meg. Mi, tanárok lettünk a feláldozhatók"
Káosz, tanácstalanság és félelem jellemzi a magyar iskolákat a tesztelés teljes hiánya, a karanténintézkedések körüli fejetlenségek és a tömérdek teendő hatására – legalábbis ez derül ki azokból a történetekből, amelyeket tanárok osztottak meg a PDSZ felmérésének keretében.

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik