Belföld koronavírus

Müller Cecília: Akik edzeni járnak, az öltözőben viseljenek maszkot

Az elmúlt heti adatokat összevetve látszik, hogy 14 százalékkal több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a 39-ről a 40. hétre – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A járvány felszálló szakaszában vagyunk.

Valamennyi korosztály érintett, jellemzően a fiatal és középkorú felnőttek – mondta a tiszti főorvos.

A gyermekek körében továbbra sem jellemző a megbetegedés – jelentette ki Müller. Az igazolt fertőzöttek közül nem éri el az 5 százalékot a gyerekek aránya.

Soha korábban nem haltak meg ennyien a koronavírus miatt egyetlen nap alatt, mint tegnap: 20 személy hunyt el.

Azt azonban nem veri nagy dobra a kormányzat, hogy az elvégzett tesztek száma nagyon visszaesett, nem egészen 5700 tesztnek lett meg az eredménye, és kimagaslóan nagy, 14,3 százalékuk lett pozitív, 818 személyt regisztráltak fertőzöttként.

Mindenkinek dolga van

– fogalmazott Müller.

A kutatók, virológusok, döntéshozók és mindenki, aki betartja a szabályokat. Így lehet lassítani a járvány. Mindenki tud tenni azért, hogy ne robbanásszerűen terjedjen a betegség.

Van-e elég személyzet a lélegeztetőgépekhez? Erre azt a választ adta a tiszti főorvos, hogy „tavasszal megtörténtek az átképzések.” Rendelkezésre állnak a szakemberek. Tavasszal még a rezidenseket és a végzős orvostan-hallgatókat is megtanították erre. Fel van készítve a rendszer. Szakszemélyzetet át tudnak vezényelni.

Jelenleg a közösségi terjedés a jellemző. A tiszaújvárosi gócról (a Mol-építkezésen 200 fertőzöttet találtak) annyit mondott, hogy kontaktkutatás zajlik.

Akik edzeni járnak, azok az öltözőben is viseljék a maszkot. És kerüljék a zsúfoltságot

– adott jótanácsot. És nyissanak ablakot, oldják meg a szellőztetést.

Alkalmas-e a fertőzés kiszűrésére a lázmérés az iskolákban – hangzott a kérdés. „Ha irreális alacsony vagy nagyon magas hőfokot mérnének, akkor meg kell ismételni a mérést kis idő, negyed óra múlva. De ez is egy eszköz, előfordulhat hiba.”

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik