Belföld

Sarka Kata férje és Pintér egykori vállalkozása is befutott egy 48 milliárdos állami tenderen

Hat őrző-védő, illetve biztonságtechnikai céggel írt alá 48 milliárd forint plusz áfa értékű keretszerződést a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) szeptember végén. Mindegyik cég jól behatárolható érdekkörhöz tartozik:

  • A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. és leányvállalata, a Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft. Pintér Sándor egykori érdekeltségei. Pintér még belügyminiszteri kinevezése előtt, 2010 márciusában eladta ugyan a Civil Zrt.-t, de a cég vezérigazgatója jelenleg is Tasnádi László, Pintér Sándor egykori rendészeti államtitkára, a BRFK korábbi III/II-es operatív tisztje. A Civil töretlenül szárnyal, tavaly már csaknem 20 milliárd forint bevételt ért el, és több mint 1,8 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki.
  • Ahogy a nevük is mutatja, az Univerz Biztonsági Szolgáltató Kft., az Univerz Biztonságtechnikai Kft. és az Univerz Holding Zrt. egy tulajdonosi kör kezében vannak, bár nevük nem csenghet ismerősen, mivel ezeket csak január óta használják. Korábban a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft.-nek, Hunex Team Kft.-nek és PFM Holding Zrt.-nek hívták őket. A közvetett tulajdonosok között ott van a már említett Tasnádi László és Marton László is — utóbbi 2010 és 2012 között vezette a Civil Biztonsági Zrt.-t vezérigazgatóként, miután Pintér Sándor kiszállt a cégből.
  • A Valton-Sec Zrt.-t pedig senkinek nem kell bemutatni: a kormány kedvenc őrző-védő cége, tulajdonosa az a Varga Lajos, akiről az Index korábban azt írta, bármikor bárkit felhívhat az Orbán Viktor, Lázár János, Rogán Antal hármasból. Tulajdonostársa a nyilvánosságot kerülő Bessenyei István, Sarka Kata bulvárszereplő-üzletasszony férje. Bessenyei 2013-ban MSZP-s küldött volt a Szocialista Internacionálé ülésén, sőt, az Index korábbi cikke szerint 11 éven át járhatott be a Parlamentbe MSZP-s belépővel. Mindennek ellenére a Fidesz-érában is szép sikereket ért el ő és felesége is, aki Gaál Cecília (korábban Rogán-Gaál Cecília) üzlettársaként került a közpénz közelébe.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint a cégek őrzési és vagyonvédelmi feladatokat fognak ellátni a KEF üzemeltetési és ellátási körébe tartozó intézményekben, illetve az ezekben található vagyontárgyak esetében. Ezek az intézmények, helyszínek a  gyakorlatban nagyjából a teljes állami szférát — például a minisztériumi épületeket is — lefedik. A KEF vállalása szerint a keretösszeg 70 százalékát biztosan lehívják, azaz a fenti cégeknél legalább 33,6 milliárd forint plusz áfa értékben költ az állam.

A megbízás azt is jelenti, hogy a KEF-et őrző körben nincsen változás. A G7 2017-ben írta meg, hogy ugyanezek a cégek hároméves keretszerződést írtak alá a főigazgatósággal 26 milliárd forint értékben. Ahogy most, az újabb, elvileg három évre szóló munka esetében is, a megbízásra a kormányközeli vállalkozásokon kívül más nem adott ajánlatot.

Tavaly decemberben derült ki, hogy a közvagyonra is Pintér Sándor köre vigyázhat:

Pintér Sándor köre 12 milliárdért vigyázhat a közvagyonra
Hatalmas megbízást kapott egy kilenc cégből álló társaság, amelyek többsége egymással és a belügyminiszterrel is összefüggésbe hozható.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó