Belföld

Az ügyészség vizsgálja L. Simon panziópénzét

Eddig ezt még senki sem tette, a Legfőbb Ügyészség azonban  feljelentésként értékelte Vadai Ágnes kérdését. A pályázattal – kiírója szerint – nem volt semmi gond.

Vadai Ágnes a Blikk cikke alapján kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt arról, hogy L. Simon Lászlóék

valóban mesterségesen teremtették meg a Bikavölgyi Panzió Kft. pályázaton való indulási jogát?

A politikus felidézte, a cikk szerint a fideszes képviselő tavaly 45,5 millió forintot nyert el panziófejlesztésre, idén pedig a szálláshely átkeresztelése után (egy új céggel) négymillió forintot ítéltek meg nekik.

Blikk: milliókat kaszáltak L. Simon Lászlóék egy sima trükkel
Újabb állami támogatásra tett szert az országgyűlési képviselő és panziója.

Polt Péter válaszul közölte, eddig nem indult büntetőeljárás az ügyben. Mint írta, az ellenzéki képviselő kérdésében megjelölt pályázattal összefüggő büntetőeljárást a rendelkezésükre álló nyilvántartások, illetve az érintett főügyészségek megkeresése alapján sem lehetett azonosítani.

A tartalom szerinti elbírálás elvére figyelemmel, Vadai Ágnes  kérdését a Legfőbb Ügyészség feljelentésként értékelte, és elbírálás céljából a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította. A  feljelentés további sorsáról ez a szervezet tájékoztatja majd a DK politikusát.

A döntéshez segítség lehet, hogy a Blikk megkeresésére  a pályázat kiírója most közölte, nincs gond a fideszes képviselő érdekeltségébe tartozó cég pályázatával, noha a lap szerint a Bikavölgyi Panzió, a saját honlapja szerint sem felelt meg a pályázati feltételeknek.

A Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. szerint az lehet a magyarázat, és azért nincs semmi probléma, mert

különböző helyrajzi számon nyilvántartott és különböző funkciót betöltő épületek támogatására került sor.

A Blikk kérte, pontosítsák, milyen épületekre pályázott a politikus cége, a cégadatok és saját honlapjuk szerint ugyanis csak egy címen van szálláshelyük. Erre már nem reagáltak, ahogy hiába keresték L. Simon Lászlót is. Így a lap arra jutott, hogy a panzió főépülete melletti ház apartmanjával pályázhattak úgy, mintha különálló szálláshely lenne, noha azt is a panzió részeként hirdetik.

DK: Haveroknak osztottak súlyos milliárdokat Orbánék

Az ellenzéki párt arra reagált, hogy az mfor.hu megírta, a  Kisfaludy-program segítségével olyanok is kaptak közpénzt, akiknek minden bizonnyal lenne saját forrásuk is a beruházásra.

Esztergomban a BSP Ingatlanberuházó Kft. 210 milliós vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy négycsillagos panzióra. A cég egyik tulajdonosa a HB Property Kft.-n keresztül Bacsa György, aki Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató unokatestvérének a fia, a MOL egyik igazgatója, az SZFE kuratórium tagja.

Két panziót is építhetnek Esztergomban Horváth Mihály cégei. Ő a korábbi fideszes polgármester kampányfőnöke és önkormányzati képviselő is volt, de a nyertesek között van Száraz István két cége is. Az egyik 300 millió forintot kapott egy 25 szobás, négycsillagos panzióra Zebegényben, a másik 90 milliót egy dömösire.

A nyertesek között ismét felbukkant az Ináncsy Miklós, a hozzá köthető cég 62,5 milliót kap egy új, 3 csillagos panzióra Rátka külterületén, a Tokaji Történelmi Borvidéken, ahol a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó cég 993 milliót kapott az MTÜ-től attrakciófejlesztésére.

Az mfor.hu felidézte, hogy Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem szakmai alapon dől el, kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást, de a Demokratikus Koalíció szerint a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programmal

Orbánék olyan vállalkozóknak juttattak támogatásokat, akik finoman szólva is kormányközeliek.

A DK felháborítónak nevezte, hogy a gazdasági válság közepén milliárdokat osztanak szét a haveroknak, miközben vállalkozások ezrei mennek tönkre, emberek kerülnek utcára. A kormány azt állítja, ezzel a gazdaságot segíti, miközben csak a saját oligarcháit.

Kiemelt kép:  Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik