Belföld

Török Gábor: Orbán most éppen Mészáros Lőrincet gyengíti

A politikai elemző szerint a kormányfő mindent a 2022-es választásnak rendel alá.

A Telexnek Török Gábor politológus az elmúlt napok fontosabb bel- és külpolitikai eseményeit elemezte. Úgy vélte, Orbán Viktor sportnyelven szólva nyerheti Vera Jourová elleni meccsét, hiszen
neki már az Európai Bizottság alelnökének bocsánatkérése is felér majd egy győzelemmel, arra pedig lát is esélyt, ha a lemondására nem is.

Jourová: Tisztelem a magyarokat, de a kormányt attól még szabad kritizálni
Vera Jourová azt mondta, hogy nem akart belemenni személyeskedő vitákba.

Az elemző szerint az, hogy az Európai Néppárt továbbra sem tudja lezárni konfliktusát a Fidesszel, Orbánnak jelentős kárt már nem okoz, inkább azt igazolja, hogy nincs valódi ellensúly vele szemben. Az EU politikusai ugyanis még mindig más pályán mozognak, ők

egy elegáns teniszmérkőzésre készülnek, majd jön Orbán Viktor, az ökölvívó, aki egy balhoroggal nyit, és hamar vége lesz a meccsnek.

A miniszterelnök őt is meglepte a Magyar Nemzetben közölt hosszú libernyákozós írásával, amelynek lényege szerinte az volt, hogy már  mindent, a járványhelyzet mostani kezelését is a 2022-es választásnak rendeli alá, mert Orbán most valóban tart a közösen induló ellenzéktől.

A „libernyák” kifejezéssel pedig azt lehetett tesztelni, hogy a hatalomgyár jól működik-e, de a miniszterelnök nyelvi leleménye végigfutott a rendszeren, így tehát úgy tűnik, igen.

Végre kiderült, hogy mondják angolul, hogy libernyák
Angolra fordították Orbán Viktor írását, benne új kedvenc kifejezésével.

Az interjúban Török Gábor azt mondja, a Fidesz-frakciónál jóval fontosabb hatalmi szempontból az a kör, amit ő Orbán-udvarnak nevez, mert a pártelnök egy fejedelmi kormányzást hozott létre.

Ezt az udvart nagyon nehéz elemzői módszerekkel monitorozni, de úgy látom, hogy az erőviszonyok és a személyi kör is folyamatosan változik; a távolság-közelség kérdése a miniszterelnökhöz állandóan módosul.

Török Gábor szerint ez nem véletlen, a kormányfő energiái nagyobb részét erre fordítja. Most éppen Mészáros Lőrincet szorítja vissza, gyengíti. Ezt igazolják saját megfigyelései, de ilyen információkat kapott az udvar szereplőitől is, akikkel időnként ő is beszél. Az úgynevezett kreatív kormányzás lényege az informális hatalom, az egy olyan láthatatlan konstrukció, amelyben

mindenki bizonytalan a saját helyzetét és a többiek helyzetét illetően is, és mindenki a középen álló, tehát az egész rendszert kreatívan igazgató miniszterelnök döntéseire figyel.

Török Gábor úgy véli, erőforrásai miatt nagyon rossz helyzetben van az ellenzék, de 2010 óta ilyen jó helyzetben sem volt még, mert az egységesülés mellett a gazdasági válság is új esélyt kínál. Úgy véli, a Fideszben is azok a szkeptikusabbak a választást illetően, akik közelebb vannak a döntéshozatal csúcsához, mert ők látják a valóságot is.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik