Belföld

Elítélték az áramütésben meghalt egyéves kisfiú apját

Egy év fogházra ítélte gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a Nyíregyházi Törvényszék azt a 38 éves férfit, akinek tavaly nyáron agyonütötte az áram az egyéves kisfiát Nyíregyházán.  A bíróság a büntetés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

A férfi 2017 ben költözött be az élettársával és kilenc gyermekével egy nyíregyházi kertes házba szívességi lakáshasználóként. A lakóházban nem volt elektromos áram, és a villanyóra is le volt szerelve.

A férfi tavaly júniusában úgy döntött, hogy bevezeti a házba az áramot a szomszédos telek villanyórájától. Ehhez a ház körül fellelhető maradék drótokat és vezetékeket használta fel. Azok szálait összesodorta és a toldásokat szalagokkal tekerte körbe. Amikor a szalag elfogyott, a férfi a szigetelést úgy oldotta meg, hogy a vezeték burkolatából vágott le egy kis darabot, és azt húzta vissza az összesodort szálakra. A lakásban a vezetékek a földön haladtak, és azzal működtették a házban lévő fogyasztókat.

Tavaly július 10-én délután a férfi és az akkor egyéves gyermeke a lakóház hátsó szobájában tartózkodott, a csecsemő a földön játszott, amikor hozzáért a földön fekvő vezetékhez. Ettől a szigetelés elmozdult és a kisfiút megrázta az áram.  A gyermek eszméletét vesztette, életét pedig a gyors orvosi ellátás ellenére sem tudták megmenteni. 

Az eljárás során készített igazságügyi szakértői vélemények alapján a bíróság megállapította, hogy a férfi beszámítási képessége enyhe fokban volt korlátozva a cselekmény elkövetésekor. Bár az elektromos áramról alacsony iskolai végzettsége miatt kevés ismerettel rendelkezik, azt tudta, hogy az általa elkészített vezetékelés nem volt szabályszerű, és a fémszálak érintése halálos áramütést is okozhat.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerő nyilatkozatot tett, őszinte megbánást tanúsított és kiskorú gyermekei eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte azonban, hogy többször volt már büntetve, és hogy más ügyben jelenleg is büntetőeljárás folyik ellene- Az ítéletet az ügyész, a férfi és védője tudomásul vették, így az a mai napon jogerőre emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik