Belföld

Uniós támogatások: 4 év letöltendőt kapott egy csalással vádolt cégtulajdonos

Másodfokon 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a cégtulajdonost, akit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádoltak meg – közölték hétfőn. A törvényszék ezzel súlyosbította az első fokon kiszabott büntetést.

Az ítélet nem írja, de a részletek alapján egy hajdúszoboszlói beruházásról lehet szó. Az ítéleti tényállás szerint a vádlott, aki egy szállodai szolgáltatással is foglalkozó kft. vezető tisztségviselője volt, 2012. évben a kft. képviseletében pályázott az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez hotel és kapcsolódó egészségturisztikai szolgáltatások létrehozását célzó projekt megvalósítására. A szállodaberuházási projekt milliárdos nagyságrendű összköltségének 70 százaléka döntően európai uniós, kisebb hányada hazai költségvetési forrásból származott. A támogatási szerződés megkötésének jogszabályi feltétele volt a pályázati önerő igazolása, valamint különböző adatok és dokumentumok hitelességének biztosítása.

A vádlott azonban a beruházáshoz elégséges saját forrással nem rendelkezett. Az önerő tekintetében tett valótlan nyilatkozattal a támogató szervezetet tévedésbe ejtette, mivel egy kölcsönből eredő bankszámla fedezet mindössze néhány napig állt a rendelkezésére. A szállodaberuházás megvalósításának mindvégig akadálya volt az önerőrész hiánya, amely végül a projekt meghiúsulásához vezetett.

A vádlott 2016. évben a szálloda kivitelezéséről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez záró beszámolót nyújtott be, amelyben valótlan tényként azt nyilatkozta, hogy projekt elkészült. A közreműködő szervezet ellenőrei azonban a számlázás és dokumentálás hiányosságai mellett azt is megállapították, hogy a vállalt szolgáltatások sem valósultak meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium a szabálytalanság tényét megállapítva a támogatási szerződéstől elállt, és elrendelte a kifizetett 876 millió forint támogatás kamattal terhelt visszakövetelését. A törvényszék 2017. évben elrendelte a kft. felszámolását. A vagyoni hátrány még nem térült meg.

A Debreceni Törvényszék idén januárban első fokon 2 év börtönre ítélte, a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. A vád azonban fellebbezett és a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség végrehajtandó szabadságvesztés, valamint mellékbüntetés kiszabását indítványozta. A Debreceni Ítélőtábla osztotta az ügyészség érvelését. Álláspontja szerint az európai uniós és állami költségvetést egyaránt több száz millió forinttal károsító bűncselekményt megvalósító vádlottal szemben az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés súlytalan. Enyhítő rendelkezés ilyen mértékű alkalmazásának, valamint a büntetés végrehajtása felfüggesztésének törvényes indoka nem áll fenn.

A táblabíróság ezért 2020. szeptember 16. napján a törvényszék ítéletét megváltoztatta. Ítéletével a vádlott büntetését 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra súlyosította, a büntetés felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést pedig mellőzte. Az ítélőtábla határozata jogerős.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik