Belföld

A szabad oktatásért és a szabad kultúráért tüntetnek pénteken az SZFE előtt

Az Iványi Gábor által alapított Oltalom Karitatív Egyesület tüntetést szervez péntek este fél hatra a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete elé. Ahogy Facebook-bejegyzésükben írják,

a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére. A MET iskolái, az Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola fennmaradása is kérdésessé vált a döntés után. Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! Az SzFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosítottak minket, álljunk ki értük Mi is!

Veiszer Alinda vezeti majd le az estét, és felszólal majd többek között, Iványi Gábor, Fullajtár Andrea, Szirtes Ágnes, és L. Ritók Nóra is.

Hétfőn a Színház- és Filmművészeti Egyetem bejelentette: az egyetemi autonómia elvesztése miatt lemond posztjáról Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László – , valamint a szenátus tagjai is. Hétfő este demonstrációt tartottak az egyetem hallgatói, majd éjjel barikádot állítottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem elé.

Az SZFE körül kialakult helyzetről számos alkalommal írtunk, az egyetem vezetői, jelenlegi és egykori hallgatói számos alkalommal és változatos formában tiltakoztak a feszített tempóban levezényelt alapítványi átalakítás ellen. Az aggodalmakat csak tovább fokozta, mikor kiderült, hogy a kormány az intézmény iránti ellenszenvét nem titkoló Vidnyánszky Attilát jelöli ki a szeptembertől felálló új kuratórium elnökének. Ezt követően az SZFE több meghatározó tanára is lemondott, többek között Székely Gábor, aki bocsánatkérésre szólította fel Vidnyánszkyt „súlyos tévedéseiért”.

kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik