Belföld

“Pillanatnyilag ez Magyarország legszabadabb utcája” – Tüntetnek a Színművészeti Egyetemnél

Több száz ember részvételével este 7 órakor elkezdődött a tüntetés a Színház, és Filmművészeti Egyetem átalakítás ellen – jelentette helyszínen lévő munkatársunk. Az esemény színész-zenekarok fellépésével indul. Az egyetem Vas utcai épülete előtt tömötten állnak az egyetem átalakítása ellen tiltakozók.

Az első beszédet Fullajtár Andrea mondta, aki 9 éve tanít az SZFE-n. Utána Antal Bálint rendezőhallgató beszélt, aki azt mondta:

nem erre az egyetemre jelentkeztem.

Őt Bodó Viktor rendező követte, aki a hatalom arroganciája mellett arról beszélt, hogy

Pillanatnyilag ez Magyarország legszabadabb utcája.

Azt is mondta, hogy “ma egy korszak lezárult” A hallgatóknak azt üzente: “ti egy pillanatra sem zuhantatok arra a szintre, ahogy elbántak veletek. (…) Nemsokára, évek múlva ti fogtok jönni. ” Az egyetem elfoglalóinak pedig azt üzente: “hol vannak a szakmai programok, ki és mit fog tanítani?” Ezzel fejezte be beszédét:

Én a magam részéről nem lépek be ebbe az épületbe, amíg nem rendeződik az egyetem autonómiájának kérdése.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Hajdu Szabolcs rendező mondott ezután beszédet, aki tiltakozását fejezte ki az “egyetem elfoglalása ellen.” Arra “biztatlak Titeket, hogy ne adjátok át az egyetemet.” Ezután Vidnyászky Attila sértettségéről és tragikus szerepéről beszélt, amelyet a Nemzeti Színház igazgatójára osztott a hatalom.

Lehet, hogy mások vagyunk, de nem vagyunk ellenségek. Az ellenség fenn ül a páholyban, és szotyizik.

Hajdu azt kérdezte: hallott valaki konkrét érveket, hogy “mi itt a baj?”

Egyetlen szakmai érvet hallott valaki?

Azt is kérdezte a rendező: “Tudjátok, hogy miért fontos elfoglalni ezt az egyetemet?”

Mert minden ellehetetlenítési kísérlet dacára még mindig önállóan gondolkodni képes emberek kerülnek ki innen, és nem droidok.

Azzal zárta beszédét:

Ti döntitek el, hogy statisztaként részt vesztek ebben, vagy írtok egy másik darabot.

Előzmény: ma lemondott az SZFE vezetése

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ma rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: az egyetemi autonómia elvesztése miatt lemond posztjáról Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László – , valamint a szenátus tagjai is. Az egyetem vezetői oktatói pozíciójukat megtartják, hallgatóikat nem hagyják cserben.

A vezetőség szomorúan határozott lépésre kényszerült. Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák – minderre tekintettel kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani

– mondta Upor László, aki a sajtótájékoztatón tételesen felsorolta, hányszor kezdeményezett az egyetem vezetése az utóbbi hónapokban érdemi szakmai párbeszédet a döntéshozókkal, ám kísérleteik mindig kudarcba fulladtak.

Lemond az SZFE vezetése
A rektorhelyettes és a szenátus is távozik, oktatói pozíciójukat megtartják.

Az SZFE körül kialakult helyzetről számos alkalommal írtunk, az egyetem vezetői, jelenlegi és egykori hallgatói számos alkalommal és változatos formában tiltakoztak a feszített tempóban levezényelt alapítványi átalakítás ellen. Az aggodalmakat csak tovább fokozta, mikor kiderült, hogy kormány az intézmény iránti ellenszenvét nem titkoló Vidnyánszky Attilát jelöli ki a szeptembertől felálló új kuratórium elnökének. Ezt követően az SZFE több meghatározó tanára is lemondott, többek között Székely Gábor, aki bocsánatkérésre szólította fel Vidnyánszkyt „súlyos tévedéseiért”.

Fotó: Mohos Márton/24.hu

Hétvégén derült ki, hogy a Vidnyánszky vezette kuratórium felszámolja a SZFE autonómiájának minden lényeges elemét, vagyis az egyetem legfőbb döntéshozó szerve

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik