Belföld

Letartóztatták a debreceni trafikot kirabló fiatalokat

Letartóztatta a Debreceni Járásbíróság azt a két fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szerdán reggel kiraboltak egy dohányboltot Debrecenben, a Dózsa György úton.

A megalapozott gyanú szerint a 18 éves O. Richárd és 19 éves társa, R. József előzetesen megbeszélték, hogy kirabolnak egy nemzeti dohányboltot. Fedőruházatot viselve reggel fél hét körül megjelentek a Dózsa György utcai garázssoron található Nemzeti Dohányboltnál. A 18 éves fiú a magával hozott – valódi tűzfegyvernek látszó – légpuskával bement az üzletbe és megfenyegette az eladót és pénzt követelt. Társa a bűncselekmény közben a bolt előtt várakozott és figyelt.

Az eladónő a fenyegetés hatására 60 ezer forintot adott át a rablónak, továbbá a gyanúsított magához vett még három doboz cigarettát, majd társával együtt elmenekült a helyszínről. Elfogásuk érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot adott ki a gyanúsítottak ellen, amely alapján két nappal később Egerben elfogták őket. A két fiú beismerte tettét a kihallgatása során. A fiatalabb fiú már többször is összetűzésbe került a törvénnyel, míg társa büntetlen előéletű.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsítottak megfelelő családi háttérrel, személyes kötődéssel nem rendelkeznek. A terhükre rótt bűncselekmény tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére – a törvény 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni – tekintettel fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén  megszöknének vagy elrejtőznének a hatóságok elől.

A fegyveresen elkövetett rablás erőszakos jellegére, veszélyességére figyelemmel valós a veszélye annak is, hogy a gyanúsítottak az ügyben érintett személyek jogellenes befolyásolásával megkísérelnék a bizonyítás meghiúsítását. A bíróság álláspontja szerint fennáll továbbá esetükben a bűnismétlés veszélye is. Mindezekre való tekintettel a bíróság elrendelte a két férfi egy hónapos letartóztatását.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik