Belföld

Tizenhat év után ismerte be tettét a Kőbányán késelő román férfi

Három és fél év börtönre ítélte és öt évre kiutasította Magyarország területéről a Fővárosi Törvényszék azt a 42 éves román férfit, aki megkéselt egy kőbányai férfit egy állítólagos tartozás miatt.

Az emberölési kísérlettel gyanúsított férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését az elfogása után. A mostani előkészületi ülésen azonban beismerte a tettét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíróság elfogadta a bűnösségének beismerésére vonatkozó nyilatkozatát és a hatályos eljárásjogi szabályok szerint nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le.

T. Ion egy állítólagos 2 ezer eurós tartozást akart behajtani a barátjával, ezért 2004 április 15-én egy kőbányai lakásba mentek, ahol az ajtót nyitó román ismerősükön keresték az adóst. Amikor a házigazda közölte, hogy a keresett férfi nincs ott, T. Ion berontott a lakásba és kutatni kezdett.

Miközben átkutatta a lakást rányitott egy öltözködő nőre, akit – miután az távozásra szólította fel – hasba rúgott. A nő védelmére kelt egy szintén a lakásban tartózkodó férfi, akit a férfi a nála lévő 10-15 cm pengehosszúságú késsel többször megszúrt. A megkéselt férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A büntetés kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte az elkövető büntetett előéletét, míg enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi beismerő vallomását, az eshetőleges szándékot – a férfi nem kívánta a sértett halálát, de esetleges bekövetkezésébe belenyugodott. De enyhítő körülmény volt az is, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, a jelentős időmúlás, valamint az is, hogy a férfinak nem volt tudomása az ellene folyó büntetőeljárásról és arról, hogy őt emiatt keresik, továbbá azt is, hogy kiskorú gyermekről gondoskodik.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész 3 napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik