Belföld

A NER luxusrepülője mást sem csinált a napokban, csak tengerre hordta az utasokat

Az augusztus 20-át követő hosszú hétvégén a NER kedvenc magánrepülője folyamatosan ingázott Budapest és több adriai, valamint Földközi-tengeri célpont között.

Szeptember 1-jétől más világ jön. Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni

adta ki a figyelmeztetést Orbán Viktor a Kossuth Rádióban pénteken, amikor a határátlépés szigorítását vetítette előre, és azt mondta, szeptembertől senki ne tervezzen külföldi nyaralást, különösen ne déli irányba. A miniszterelnök, ahogy korábbi megszólalásaiban is, azt tanácsolta, hogy a nyaralni vágyó magyarok a Balatont vegyék célba a nyár utolsó heteiben – bár egy horvát lap szerint ezt a tanácsát ő maga sem fogadta meg:

Horvát lap: Orbán Viktor Horvátországban vitorlázott
Hvar szigeténél bérelt a barátaival egy Hanse 575 típusú vitorlást.

Igaz, Orbán azért megengedő volt, és azt mondta, aki szeretné, az még augusztus napjaiban nézze meg a tengert. Az OE-LEM lajstromjelű magángép utasai pedig láthatóan megérthették a miniszterelnök szavait,

a Bombardier az utóbbi napokban folyamatosan tengerparti városokba repült a ferihegyi reptérről.

Az egy osztrák cég kezelésében lévő, 17 milliárd forint értékű gép néha egy nap alatt több fordulót is tett a horvát, francia, spanyol és ciprusi célpontok között.

A magángép, amelyről az utóbbi években a 24.hu is többször írt, amikor Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc vette igénybe egy-egy üzleti vagy futballturista út erejéig, Szijjártó Péter az Átlátszó által megörökített jachtozása miatt került be ismét a hírekbe. A gép ugyanis épp augusztus 12-én járt a horvátországi Splitben, nagyjából akkor, amikor a feltételezések szerint a külügyminiszter megérkezhetett a Lady Mrd nevű luxusjachtra, amelyen aztán napokat tölthetett az Adrián a családjával – bár arra, hogy Szijjártó igénybe vette a repülőt, nincs bizonyíték.

Miután a lap fotósa augusztus 16-án fotókat készített a fedélzeten tartózkodó Szijjártóról, a közel 50 méteres luxusjacht legénysége kikapcsolta a nyomkövető rendszert, hogy a miniszterrel eltűnhessenek a kíváncsi szemek elől.

A repülők viszont nem tűnhetnek el ilyen könnyen a radarról. Így a többi között a flightaware.com adataiból tudható, hogy a Bombardier már másnap, 13-án Nizzába, a Cote d’Azur reptérre ment Budapestről, ahonnan újra egyenesen Horvátország felé (Brac sziget) vette az irányt. A gép ezt követően Budapesten, majd Bécsben parkolt néhány napot, mielőtt beindult volna a nyár végi csúcsforgalom.

Augusztus 19-én ismét Budapestről startolt az akár 19 személy befogadására is alkalmas repülő. Ekkor Ciprus, Larnaca volt az úti cél. 21-én ismét Budapestről kezdődött egy nagyobb körút: az első megálló megint Nizza volt, onnan a dél-spanyolországi Málaga, majd Horvátország, Dubrovnik következett. 23-án is hasonló, többállomásos útra vitték a gépet, de akkor a Ciprus után Brac szigete majd Franciaország, Nizza következett, és a Bombardier még aznap este hazatért Ferihegyre.

A NER-gép a hosszú hétvége elmúltával sem állt le. Hétfőn is lezavart egy kört, és Brac szigetéről még délelőtt visszaérkezett Budapestre.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik