Belföld

Kormányzati segítséggel Csopakon és Zánkán is eddig érintetlen területeket építhetnek be

Mindkét település vezetője arról beszélt, hogy az új Balaton-törvény nélkül ezeket a területeket nem lehetne beépíteni. A zánkai polgármester szerint nekik van elég zöld felületük, Csopak első embere pedig úgy gondolja, jó lenne, ha mindenhol csak 10 százalékos beépíthetőséget engednének.

Balatonszemes után Csopakon és Zánkán is az új Balaton-törvény adhat zöld utat a beépítéseknek. Csopakon a Kerekedi-öböl mentén valósulhat meg rekreációs, turisztikai célú beruházás, míg Zánkán az önkormányzat lakóövezetté alakítana egy zöldterületet.

Van elég zöldterület

Zánka 2019-ben új településrendezési eszközöket alkotott, de még a régi Balaton-törvény szerint, a város így az alábbi térképen bejelölt területet nem tudta bolygatni.

Az új Balaton-törvény ismeretében viszont már hozzá tudnak nyúlni a területhez, mégpedig egy júniusi előterjesztés szerint azért, mert

az új törvény a korábbi szabályozással ellentétben lehetőséget biztosít a zöldterületi övezetbe sorolt területek lakóövezetté történő átminősítését anélkül, hogy azok helyett más területeken kellene zöldterületeket kijelölni.

Filep Miklós, Zánka független polgármestere ezért a településrendezési eszközök módosításának tervezését rábízta a Völgyzugoly Műhely Kft.-re.

A polgármester ráadásul úgy döntött, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja az övezetet. A Veszprém Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya szerint viszont a polgármester határozata törvénysértő volt, mivel nem határozta meg a döntés alapját szolgáló konkrét beruházást, mint a fejlesztés célját. A határozatot így végül visszavonta a képviselő-testület, de ez jelentősen nem befolyásolja a történéseket, csak egy kicsit elnyújtja a folyamatot.

Filep Miklós lapunknak küldött válaszában arról írt, hogy a magántulajdonban lévő területen az önkormányzat

a korábban kijelölt zöldterület kialakítását nem tervezi, ezért a környező telektömbökkel megegyezően a területet falusias lakóterületbe sorolja.

A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat megfelelő nagyságrendű zöldfelülettel rendelkezik, így nem tervez kisajátítást.

A zöldterület egy közterületi funkció, amelyhez az önkormányzatnak ki kellene sajátítania a területet, zöldterület, közterület jelleggel kialakítania és fenntartania. Önkormányzatunk megfelelő nagyságrendű zöldfelülettel rendelkezik, ilyen kisajátítást nem tervez

– írta a polgármester.

Jó lenne, ha mindenki csak 10 százalékos beépítést engedélyezne

Csopakon is az új Balaton-törvény adhat lehetőséget egy vízközeli terület beépítésére. Ambrus Tibor, a település független polgármestere egy júniusi testületi ülésen arról beszélt, hogy rekreációs, turisztikai célú beruházás valósulhat meg a Kerekedi-öböl mentén. Igaz, tette hozzá, egy „viszonylag mérsékelt beépítésről” van szó, de a jogszabály megváltoztatása miatt hasonló igények várhatóan a jövőben is érkeznek az önkormányzathoz, hiszen a Balaton-törvény módosítása

pont erre ad lehetőséget.

A Kerekedi-öböl egy természetvédelmi terület Csopak és Balatonfüred között. 64 hektáros területével az északi part egyik legnagyobb, még valamelyest érintetlen partszakasza. A terület 1992 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védettségét élvezi. Igaz, a beruházás nem a természetvédelmi területen, de közvetlenül az öböl mellett valósulhat meg.

Fotó: Kerekedi-öböl, forrás: geocaching.hu

A polgármester azt válaszolta kérdésünkre, egyelőre csupán annyi történt, hogy (a zánkai projekthez hasonlóan) a Völgyzugoly Műhely Kft. készített egy hatástanulmányt a területre, és ez alapján a képviselő-testület támogatta a „különleges beépítésre nem szánt rekreációs turisztikai terület kijelölését”, amely legfeljebb 10 százalékos beépítést tesz lehetővé. De az övezeti besorolást csak akkor módosítják, ha a részletes építési koncepció a hatóságoknak és a képviselő-testületnek is megfelelő lesz majd.

Ambrus szerint mindenesetre a Balatonnál elindult nagy mértékű fejlesztések és beépítések következtében természetes, hogy lassan a csopaki területeknél is jelentkezik az igény a fejlesztésekre. A polgármester hozzátette, az önkormányzat szeretné a lehető legnagyobb mértékben megóvni a területet,

ellentétben azon önkormányzatokkal, ahol minden kis parcellán lakópark épül.

Ezt pedig úgy látják biztosítottnak, ha elutasítás helyett egy konstruktív, kompromisszumokon alapuló, a minimális beépítést engedő megoldást támogatnak az önkormányzat folyamatos ellenőrzése mellett. A polgármester szerint

jó lenne, ha a Balatonnál minden önkormányzat a maximum 10 százalékos beépítést engedélyezné.

Ugyanakkor a területen már el is kezdték kivágni a fákat, az Összefogás a Balatonért még egy demonstrációt is szervezett, de mivel magánterületről van szó, így a tulajdonos jogszerűen jár el.

A kormány és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mondja majd meg, mit lehet a Balaton partján – írtuk tavaly decemberben az után, hogy nyilvánosságra került a Balaton-törvény tervezete. Witzmann Mihály fideszes vezérszónok (a siófoki térség képviselője) szavaiból már akkor kiderült: kulcskérdés, hogy ki tudják elégíteni a beruházások területi igényeit. Erre az első példa a balatonszemesi kemping területének beépítése volt, mely egy időre ugyan elakadt, de az új törvény már lehetőséget adott a luxusszálló megépítésére.

Elakadt a luxusszálló építése, de a Balaton-törvény megnyitotta az utat előtte
A balatonszemesi kemping helyén luxusszálloda és villapark épül, a zöldterület megszüntetését az új jogszabály teszi lehetővé a főépítész szerint.

Kiemelt kép: Országalbum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik