Belföld

Kommunikációs tréningeket indít a Fidesz alapítványa, a Jobbik a pártsajtóra költ

Tavaly már összesen 3,1 milliárd forint közpénzzel gazdálkodhattak a pártalapítványok. Megnéztük, milyen célokra áldoztak és mik szerepelnek a terveik között.

Míg a költségvetésből több mint 1,4 milliárd forintot, magánszemélyektől mindössze 200 ezret kapott a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány – derül ki a szervezet 2019-re vonatkozó beszámolójából.

A kormánypárt választási eredményei miatt messze a Fidesz pártalapítványának jutott a legtöbb költségvetési pénz. De nem csak ők kaptak a 2018-asnál jelentősen nagyobb mozgásteret. 2018 júliusában a DK-s Varju László által vezetett, de fideszes többségű költségvetési bizottság összegző módosító javaslatot nyújtott be a 2019-es költségvetéshez. A javaslat egyik eleme a pártalapítványok állami támogatásának nagymértékű emelésére vonatkozott, az indoklás szerint azért, mert

a politikai kultúra erősítésének, a közéleti szerepvállaláshoz szükséges képzésnek kíván jelentősebb forrást biztosítani az előterjesztő. Forrást kíván biztosítani a pártalapítványok külföldi megjelenésére.

Az Index értesülése szerint a módosítás mögött a Fidesz, illetve Balog Zoltán, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke állt. Nem meglepő: az Országgyűlés megszavazta a holdudvarok fenntartásához fontos alapítványok nagyvonalúbb finanszírozását, így a parlamenti pártok, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt háttérintézményei tavaly már összesen több mint 3,1 milliárd forintból végezhettek szemléletformálást és oszthattak támogatásokat.

A táblázatban azt látható, hogy az emelés előtt és után, illetve az idén mennyi pénzhez jutnak az alapítványok. 2020-ban új belépő a Momentum és a hozzá tartozó Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány.

A Fidesz és a baráti egyesületek

A Fidesz külső szervezetekre 234,8 millió forintot költött tavaly. A támogatottak között említik a párt ifjúsági szervezetét, a Fidelitast, illetve a Király Nóra fideszes politikus fémjelezte Fiatal Családosok Klubjának Egyesületét és a szintén az egykori XI. kerületi alpolgármester által alapított Mindennapok Női Szemmel Egyesületet. Pénzhez jutott a Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár által alapított Nők Magyarországért Klub Egyesület és a leginkább Habony Árpád hitelezőjeként emlegetett Tombor András által alapított Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó Tihanyi Alapítvány is. Utóbbi nagy valószínűséggel Giró-Szász András kormányszóvivő, Századvég-alapító Gondolat és erő: a cselekvő állam orbáni modellje című könyvének kiadásához kapott segítséget. Nem maradt ki a sorból a Trianoni Szemlét kiadó Trianon Kutató Intézet Közhasznú Alapítvány és az abortuszellenes Magyarok Európában Egyesület sem.

A kormánypárt alapítványa idén még több pénzből gazdálkodhat, a szervezet honlapja szerint ugyanis

a Fidesz júliusban 100 millió forintos adományt juttatott számukra.

A 2019-re vonatkozó beszámoló alapján a plusz pénznek lesz helye: tavaly folytatták Kommunikációs Szakképzés nevű kurzusaikat, négy alkalommal, Lakitelken. A képzési színvonal emelésének érdekében feladatul tűzték ki a felnőttképző intézményi nyilvántartásba vételt. Ehhez kapcsolódóan kidolgozták a Közéleti Kommunikációs Tréning című képzési programjukat, amelyet decemberben be is nyújtottak az illetékes hivatalba. A Felnőttképzési Információs Rendszer adatai szerint január 17-én sikerrel jártak:

Az alapítvány beszámolójában arra is kitérnek, hogy befejeződött a Stefánia úti villa felújítása, tavaly a munkatársak megkezdhették a munkát az épület falai között. Az offshore-hátterű cégtől megvásárolt Ligeti villát Garancsi István, Orbán Viktor barátjának cége újította fel:

Előbb egy offshore céggel, aztán Garancsival üzletelt a Fidesz pártalapítványa
A Market Építő Zrt. nyerte a Stefánia út 20. szám alatti villa felújítására kiírt közbeszerzést. Az ingatlant offshore tulajdonú cégtől vette a pártalapítvány.

A Jobbik a sajtóra, az MSZP konferenciaközpontjára költ

A második legnagyobb költségvetési támogatás a Jobbik Magyarországért Alapítványhoz, illetve jogelődjéhez, a Gyarapodó Magyarországért Alapítványhoz érkezett. A Jobbik szervezete 702,4 millió forintos állami támogatást kapott, működésre 55,8, támogatásokra pedig 437,9 millió forintot szántak. Mint beszámolójukban fogalmaznak, 2019-ben

egyre nagyobb hangsúlyt helyezett az alapítvány a nemzeti politizálás iránt elkötelezett sajtó támogatására.

Ez olyannyira így van, hogy a teljes támogatásból 430,6 millió forint ment kiadványok, illetve a sajtó támogatására, emellett eltörpül a rendezvényekre (3 millió) és ösztöndíjakra (4,2 millió) adott összeg.

A harmadik legnagyobb költségvetési támogatás a 2018-as választási eredménynek megfelelően az MSZP-s Táncsics Mihály Alapítványhoz érkezett, amely beszámolójában tételesen fel is sorolta, kik kaptak a szervezettől támogatást. A legtöbb segítség 300 ezer és 2 millió forint között mozog, ilyen nagyságrendben érkezett pénz többek között a Csepeli Munkásotthon Alapítványhoz, a Magyar Pedagógiai Társasághoz, valamint az Idősek és Nyugdíjasok Országos Érdekvédő Egyesületéhez. Ötmillió forinttal gyarapodott a Hírklikk nevű honlapot működtető MSH Média, 20 millióval a Villányi Úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány, amely tulajdonképpen a szocialisták XI. kerületi konferenciaközpontját fedi. 38 milliós támogatást adtak a Szociális Demokráciáért Nonprofit Intézet Kft.-nek, amely szintén a Villányi úti központba van bejegyezve.

  • 212,6 millió forint közpénz jutott az LMP-s Ökopolisz Alapítványnak, amely a tavalyi évre vonatkozó beszámolóját még nem adta le.
  • Tőlük csak kicsit maradt le a DK-s Új Köztársaságért Alapítvány 194,5 millió forintos költségvetési támogatásával. A szervezet tavaly kicsit több, mint  7 millió forintnyi cél szerinti támogatást osztott ki. A legnagyobb összeg, 2,4 millió forint a közvéleménykutató Závecz Tibor résztulajdonában lévő Egyensúly Intézet Nonprofit Kft.-hez jutott „világtrendek elemzése, kutatása, hazai politikai stratégiák kialakítása” céllal. A beszámoló szerint nagy hangsúlyt fektettek a rendezvényekre: ők hozták tető alá Gyurcsány Ferenc évértékelőjét, konferenciát rendeztek az alt-right és az európai minimálbér témakörében, illetve workshopokat tartottak.
  • 149,7 millió forint központ kellett beosztania a KDNP-s Barankovics István Alapítványnak, amely beszámolója szerint tavaly több kereszténydemokrata szellemiségű rendezvényt, és kiadványt támogatott 43,7 millió forint értékben. Az alapítvány két munkavállalót alkalmaz.
  • A Párbeszéd-féle Megújuló Magyarországért Alapítvány 27,5 millió forintot kapott. (Cikkünk előző változatában tévesen állítottuk, hogy a párt nem tette közzé a beszámolóját, az a Hivatalos Értesítőben júniusban megjelent – a szerk.)
  • A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutyapárthoz tartozó Savköpő Menyét Alapítvány kapta a legkisebb, 25,2 millió forintos támogatást. Az alapítvány 2019-es beszámolója egyelőre szintén nem nyilvános. Az alapítványt 2018-ban hozták létre, hogy legyen hol kezelni az idei választási eredmény után járó állami támogatást, amely abban az évben kicsit több, mint 8 millió forint volt. Az alapítvány tavaly a Rózsa Sándor II. Népi Közpénz Tékozló Alap nevű pályázat keretében országszerte támogatott civil kezdeményezéseket, akciókat az államháztartási pénzekből. A támogatott projekteket itt nézheti meg.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik