Belföld

Hamarosan feltörhetjük a rák genetikai kódját

Hiába képes már egészen elképesztő dolgokra az orvostudomány, a rák teljes egészében még mindig nem gyógyítható – ennek megváltoztatásán dolgoznak az Oncompass Medicine munkatársai, akik molekuláris diagnosztika és precíziós onkológia segítségével akarják feltörni a rák genetikai kódját. Dr. Peták Istvánnal, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójával, kutatóorvosával beszélgettünk arról, miben az általuk felállított rendszer az eddig használt eljárásokkal szemben, és milyen sikereket remélhetünk tőle.

A precíziós onkológia az emberek azon az álmán dolgozik, hogy a daganatokat a betegséget okozó génhibák alapján kezelhessük, így mindenkinek személyre szabottan, a számára legmegfelelőbb gyógyszert és kezelést tudjuk elérni, ezáltal megszüntetve azt az okot, ami miatt a daganata kialakult és növekszik.

A megvalósítás első feltétele az volt, hogy megismerjük, milyen génhibák okozhatják a daganatot. Amikor befejeződött a Humán Genom Projekt, ez lehetségessé vált, 2020 februárjában pedig már egy Nature-cikk jelent meg arról, hogy eljutottunk oda: a daganatok 95 százalékában meg tudjuk mondani, hogy milyen génhiba okozta.

– mondta el Dr. Peták István a 24.hu-nak.

A módszer megalapozásához az első feltétel tehát a hibás gének ismerete, a második pedig az, hogy egyes betegnél ki lehessen mutatni, milyen génhiba vagy génhibák okozzák a betegséget. Ezt molekuláris diagnosztikával lehetséges, ami egyre elterjedtebb, és most már sok helyen elvégzik.

Egy betegben átlagosan 4-5 génhiba van jelen, amelyek ismeretében ki kell választani a számára megfelelő gyógyszereket és terápiát is.

Különböző kombinációkra ugyanis más és más gyógyszerek lehetnek a megfelelők, a terápia pedig nagyon sok lábon álló lehetőség, amihez kell ismerni a beteg stádiumát, az életmódját, egyéb kísérőbetegségeit, allergiáit, satöbbi.

A precíziós onkológia az emberek azon az álmán dolgozik, hogy a daganatokat a betegséget okozó génhibák alapján kezelhessük. Fotó: Peták Lelle

Az Oncompass Medicine azon túl, hogy kiválasztja a beteg számára a génhibák alapján legjobb gyógyszereket, sorrendbe is állítja őket mesterséges intelligenciát alkalmazó orvosi szoftver segítségével, majd magában a terápiában is segítséget nyújt egy szakértő csapattal együtt.

Kezdetben molekuláris diagnosztikai módszereket fejlesztettünk, hogy minden betegnél kimutatható legyen a betegséget okozó génhiba. Most már ezek a diagnosztikai módszerek egyre inkább elérhetők más laboratóriumokban is, és nagyon sokszor már rutinszerűen megtörténik ez a vizsgálat, ezért az elmúlt öt évben arra fókuszáltunk, hogy a következő kihívásnak eleget tegyünk. Ez pedig az, hogy a molekuláris diagnosztikai eredmények ismeretében meg lehessen mondani, melyik lenne egy betegnek a lehető legjobb gyógyszer

Az Oncompass Medicine ehhez kifejlesztett egy speciális orvosi szoftvert, ami egyébként egy orvosi döntéstámogató eszköz is, tulajdonképpen egy digitális terápiatervező módszer.

Több mint húszezer orvosi összefüggést gyűjtöttünk össze, ezek felhasználásával a gép megmondja, hogy a betegnél fennálló mutációk jelenlétében milyen gyógyszer alkalmazását támogatja a legtöbb tudományos bizonyíték

– mondta Peták István. A rendszer igazi különlegessége, hogy a gép sorrendbe is rakja a gyógyszereket, és előre veszi, amelyek a tudományos eredmények szerint a legmegfelelőbbek lehetnek a páciensnek. Ezután az orvos, ismervén a beteg pontos diagnózisát, egyéb betegségeit, életstílusát, kiválaszthatja, hogy melyikkel kezdje meg a kezelést.

Az Oncompass Medicine emellett online konzultációt is ajánl, amely során egy szakértőkből speciálisan összeállított tanács, egy úgynevezett tumor board segíti az orvost a döntéshozásban. „Itt genetikus, molekuláris biológus, onkológus együtt gondolkodik, hogy a lehetséges célzott gyógyszerek terápiáját mi befolyásolhatja” – mondta Peták. „Így elérhető, hogy a tudomány mai állása szerint a legjobb kezelést kapja a beteg.

„Ahogy jönnek ki az új gyógyszerek, folyamatosan visszük fel őket az adatbázisba, és ahogyan újabb tudományos bizonyíték jelenik meg egy-egy génhibáról, az is bekerül. Ez azért fontos, mert gyakorlatilag havonta kijön egy új gyógyszer, ami fantasztikus gyorsulás, régen évente jöttek ki csak újak. Ez most rendkívül felgyorsult.”

Ezért is olyan fontosak a döntéstámogató eszközök, lassan annyi adattal és változóval kell dolgozni, ami ember számára már feldolgozhatatlan, és kénytelenek vagyunk gépek segítségét kérni a legjobb eredményhez.

Fotó: Peták Lelle

Az Oncompass rendszere tavaly megkapta egy mesterséges intelligenciával foglalkozó konferencián az amerikai onkológusok díját, idén pedig az informatikai innovációs díjat.

„Most mutatkoztunk be az ASCO-n, az amerikai onkológusok konferenciáján, ahol azt vizsgáltuk, hogy milyen hatékonyan választja ki a szoftver a megfelelő célzott gyógyszert klinikai vizsgálatban kezelt betegek esetében. Ez szakmailag egy nagyon nagy előrelépés. Abban bízunk, hogy sikerül megalkotnunk azt a gépet, ami fel tudja törni a rák kódját, és mindig az adott mutáció kombináció esetén meg tudja mondani, melyik gyógyszer lenne a leghatékonyabb. Ha ez a gép is elkészül, akkor tényleg valóra válhat ez az álom, hogy minden beteg a molekuláris eltéréseinek megfelelő személyre szabott célzott kezelést kaphat” – mondta Peták István.

Májusban az Oncompass Medicine és a Semmelweis Egyetem megállapodást kötött, hogy a Science Parkon belül az Oncompass és az egyetem közös intézetet hoznak létre, mely a betegellátás, kutatás és oktatás mellett új, innovatív módszerek szülőhelye lehet. „A megállapodás szerint ezeket a terápiakiválasztó szoftvereket közösen fogjuk fejleszteni, erre létrehozunk egy kutatóintézetet. Segítjük az ilyen típusú szoftverek kifejlesztését mindenféle betegségtípusra, nemcsak rákra. Azokat nevezzük digitális terápiás rendszereknek, amikor maga a szoftver közvetlenül gyógyít, vagy az orvosnak segít a megfelelő terápia kiválasztásában. Ezek a programok ugyanis nemcsak a gyógyszerkiválasztást, hanem a beteg életmódját segíthetik, hanem a mellékhatások kezelését, az utánkövetést, a tünetek követését, mindent. Vannak olyan mesterséges intelligenciát használó szoftverek, amelyek figyelik, hogy milyen a beteg általános állapota, és riasztanak, ha úgy érzik, hogy romlik” – mondta Peták István.

A képalkotó diagnosztika területén nagyon jól működik a mesterséges intelligencia, mammográfiás képek elemzésénél segítenek észrevenni a daganatot, segítenek a patológusnak azonosítani a rákos sejtet. Ezekben nagyon jó. Az általunk fejlesztett gép az elsők között van, amely a terápiás döntések segítésében sikeres

– mondta Peták István. De továbbra is szükség van emberi munkára is: a gépet az Oncompass csapata már öt éve fejleszti és dolgozik azon, hogy tökéletesítse a rendszert, hogy egy napon minden daganatos beteg hatásos célzott kezelést kaphasson.

Szponzorált tartalom

A cikk az Oncompass Medicine támogatásával készült.

Kiemelt kép: Peták Lelle

Ajánlott videó

Olvasói sztorik