Belföld

Bodolai: Nem voltak komolyan vehető behatási kísérletek

Ha ebbe belevágtam három éve, akkor ezt végig kell csinálni,

mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke, és az Index fölött tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy az alapítványi munkája nem öröm, hanem feladat.

Bodolai elmondta, hogy az Index.hu Zrt. és az Indamédia között ugyanaz a helyzet, mint eddig: közel három és fél évvel ezelőtt kapta meg a kiürített Index.hu Zrt.-t, amiben a szerkesztőség volt, meg némi kiszolgáló személyzet, és nem érzi úgy, hogy ezen változtatni kellene.

Nem volt feladatom, hogy kiszabadítsam az Indexet ebből a szerződéses béklyóból és nem érzem, hogy kiszolgáltatottabb lenne, mint más médiacég,

mondta el azzal kapcsolatban, hogy az Index, mint hírportál és szerkesztőség működése az Indamédiától függ, ahova nemrég éve érkezett meg a kormányközeli Vaszily Miklós. Bodolai erre úgy reagált:

Vaszily Miklós elég erős garanciákat adott, hogy nem lesz semmilyen ráhatás az Index tevékenységére.

Ilyen garancia az, hogy ha Bodolai észreveszi, hogy valamilyen behatást próbálnak gyakorolni az Indexen megjelenő cikkekre, akkor azonnal feláll. Erről egy, a 24.hu-nak adott interjújában is beszélt korábban.

Olyan irányba nem sérült az Index függetlensége, hogy ne tudtam volna kezelni (…) nem voltak olyan erős behatási kísérletek, hogy azt komolyan kellett volna venni,

hangsúlyozta.

Arra kérdésre, hogy ki kérte fel Gerényi Gábort az egész lavinát elindító átalakítási terv elkészítésére, Bodolai meglehetősen körülményesen válaszolt, végül azt mondta, hogy nem ő rendelte, hanem Gerényi megjelent úgy, hogy egyeztetett az Indamédia vezetőivel, akik közül ketten az Index igazgatóságának is a tagjai. vagyis az Indamédiánál tudtak róla, hogy tervet készít. Bodolai stratégiai tanácsokat kért Gerényitől, de kijelentette: az ominózus kiszervezési terv elfogadását nem akarták rákényszeríteni az akkori vezérigazgatóra, Pusztay Andrásra, volt választási lehetősége.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy Szombathy Pál már nem vezérigazgatója az Indexnek, a szerkesztőség szinte egészének felmondása után eggyel hátrébb lépett, de továbbra is tagja a háromtagú igazgatóságnak Bodolai és a lehetséges új főszerkesztőként emlegetett Sztankóczy András mellett.

Hétfőn délután Dull Szabolcs, a Bodolai által kirúgott főszerkesztő, egy Facebook-bejegyzésben arról írt, hogy teljesen természetes, hogy ő, mint politikai újságíró politikusokkal beszél telefonon, és hogy ezt Bodolai sem tette szóvá korábban. Az ATV-n azonban az igazgatóság elnöke arról beszélt, hogy szerint elsősorban az újságíróknak kell tartaniuk a kapcsolatot a politikusokkal, nem egy főszerkesztőnek – de ez igazából csak mellékes dolog, nem ez volt az elbocsátás oka.

Bodolai azt mondta, egyelőre nem kezdett saját maga újságírókat keresni, a felmondások még zajlanak, vannak, akikkel munkajogász egyeztet, sőt azt is hozzátette:

Nem vagyok benne biztos, hogy mindenki komolyan gondolta a felmondást.

Kijelentette, vigyázni fog arra, hogy az újság az indexes hagyományoknak megfelelően menjen tovább, arra azonban készülni kell, hogy a koronavírus-járvány miatt anyagi nehézségek, bevételi problémák várhatók.

Most csak az Indamédiától tudunk hitelt kérni

– szögezte le Bodolai László. ugyanakkor hozzátéve: ha a vádaknak megfelelően az Indamédia a kormány akaratát képviselné, akkor tele lenne az Index kormányzati hirdetéssel.

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik