Belföld

Több civil szervezet is kiállt az esti tüntetés mellett

Több civil szervezet is csatlakozott az eredetileg a Momentum által meghirdetett péntek esti tüntetéshez. A megmozdulást a Kolosy térre hirdették meg, és a sajtószabadság mellett áll ki. Az ok nyilvánvalóan az, hogy a napokban kirúgták az Index főszerkesztőjét, és a lap teljes vezetése, valamint hetven munkatárs felmondott, mert úgy látták, hogy külső befolyás érte a Fidesz által gazdasági kontroll alatt tartott újságot.

A tüntetéshez csatlakozott a Partizán is, akik ezt írták:

Arra kérünk minden tisztességes polgártársat, aki Budapesten tartózkodik, és él és mozogni képes, hogy menjen és vegyen részt a tiltakozásban. Ne hallgassatok a károgókra, hogy ‘tüntetéssel-nem-lehet-elérni-semmit’, és pláne ne hallgassatok azokra a hangokra, amelyek azt próbálják elhitetni veletek, hogy ‘ebben-az-országban-csak-Orbán-akarata-érvényesül’. Abban egyetérhetünk, hogy nem csak tüntetni kell – az ellenállásnak és az önszerveződésnek ennél sokkal messzebb kell jutnia, de ez a közép-hosszú távú gondolkodás és cselekvés terepe már. Ma egy dolgot lehet tenni, ha fontos számodra a demokratikus nyilvánosság és a sajtó szabadsága: elmenni és résztvenni a tüntetésen. Tedd meg, ha másért nem is, akkor a mai napon megélhetésüket, egzisztenciájukat, jelenüket és jövőjüket vesztett szerkesztőségi tagok érdekében – hiszen ha te lennél a helyükben, neked is fontos volna, hogy a közösség melléd áll-e, vagy szó nélkül hagyja az igazságtalanságot, amit elszenvedni vagy kénytelen. Az index csapata ugyanis nem másért lett kicsinálva, mint azért, mert komolyan vették a közösségünket, a hazát, aminek a módszeres kicsinálásában olyan kiváló képességekkel rendelkeznek a hatalom birtokosai. Ma este tehát az értünk végzett munkájuk miatt kicsináltakkal kell szolidarítanunk – aki megteheti, az tegye meg ezt személyesen is!

A Mérték Médiaelemző Műhely azt írta,

Tüntetés lesz ma este Budapesten és tudjuk, hogy sokakat zavar, hogy egy politikai párt jelentette be és szervezi az eseményt, de arra kérünk mindenkit, hogy akinek fontos az ügy, ne maradjon otthon. A médiaszabadság melletti kiállás a mai szimbolikus napon sokkal fontosabb annál, minthogy a tüntetés bejelentőjét méricskéljük. Mutassuk meg sok ezren, hogy ebben az országban fontos a médiaszabadság, fejezzük ki felháborodásunkat, bizonyítsuk, hogy a független médiát értéknek tekintjük. Aki teheti, jöjjön tüntetni (és hozzon maszkot)!

És a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is kiállt a tüntetés mellett:

A demokratikus nyilvánosság fennmaradása közérdek, annak mindenkori állapota nem csak a politika és a médiaszektor ügye, hanem mindannyiunk felelőssége. Ezért a MÚOSZ is hív és vár minden, a sajtó szabadságáért aggódó polgárt az Index melletti szolidaritási demonstrációra ma este 18 órától Budapesten a Kolosy téren.

Így jelentette be az Index főszerkesztő-helyettese, hogy felmondtak a lapnál:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik