Belföld

Újra megszólalt az Európai Bizottság alelnöke az Index miatt

Aggasztónak tartom a magyar média helyzetét, de főként azt, ami az Indexszel történik.

– ezt a Politiconak mondta az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová, aki szerint elszomorító, hogy az Index több munkatársa is felmondott tegnap „attól tartva, hogy a cég már nem független”. Az alelnök megjegyezte: a 400 kormányközeli médiumot tömörítő KESMA esetét is ki fogják vizsgálni, mert „nagyon komolyan fogjuk venni ezt a magyar esetet”.

Věra Jourová már július elején is megszólalt a hírportál körül történtek miatt. „A demokrácia nem működik szabad és független média nélkül” – írta akkor az Index miatti aggodalmát kifejező közleményében. A cseh politikus az Indexnek küldött levelében azt is írta, hogy aggodalommal kíséri figyelemmel a lap helyzetének alakulását. „Szeretném szolidaritásomról biztosítani az Index dolgozóit, akik nagyon nehéz körülmények között végzik a munkájukat.”

Szerdán kirúgták Dull Szabolcsot az Index főszerkesztőjét, tegnap pedig többen felmondtak a portálnál.

Mit jelent nekünk az Index?
Az Index szerkesztőségének tagjai a minap videóban beszéltek arról, mit jelent nekik a lapjuk. Most a 24.hu szerkesztőségének tagjai is elmondják, mit jelent nekik az Index.

Kiemelt kép: Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, értékekért és átláthatóságért felelős cseh uniós biztos a koronavírus-járvány miatt az interneten keresztül tart sajtótájékoztatót Brüsszelben 2020. április 29-én. Jourová bejelentette, hogy a bizottság hivatalos értesítő levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel kötelezettségszegési eljárást indított az igazságszolgáltatást érintő, február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozások miatt. MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir

Ajánlott videó

Olvasói sztorik