Belföld

Rács mögött marad a bérgyilkos, D. Csaba

Eredményesen indítványozták a Magyarországon és Hollandiában elkövetett emberölésekkel gyanúsított férfi letartóztatásának meghosszabbítását.

A vádhatóság szerint a szerb és magyar állampolgársággal is bíró férfi letartóztatásának meghosszabbítása indokolt, mert a terhelt eljárásbeli jelenléte, a bizonyítás zavartalansága csak így biztosítható és a bűnismétlés veszélye így zárható ki.

A magyar büntetőeljárásban közölt megalapozott gyanú szerint a 39 éves férfi Magyarországon és Hollandiában is embert ölt.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró – az indítvánnyal egyező indokokkal – 2020. szeptember 20-áig meghosszabbította a letartóztatást. A döntés nem végleges, ellene a gyanúsított és a védő fellebbezéssel élt.

A bíróság később közölte, a végzés nem végleges, de D. Csaba  magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkezik, egzisztenciális körülményei rendezetlenek.

Az emberölések után hatóságok elől elrejtőzött, személyazonossága leplezése érdekében álneveket használt, szállásán a hatóságok hamis okmányokat, parókákat is találtak.

A gyanú szerinti bűncselekmény tárgyi súlya és társadalomra veszélyessége kiemelkedő. A büntetési tétel nagyságából eredő fenyegetettség miatt a bíróság szerint fennál a szökés, elrejtőzés veszélye. A nyomozás befejezéséhez közelít, de még számos nyomozati cselekmény elvégzését tervezi a hatóság.

A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt a bűncselekmények elkövetése után a bizonyítás megnehezítése, meghiúsítása érdekében tárgyi bizonyítási eszközöket rejtett el, feltehető, hogy  szabadlábon hagyása esetén az eljárásban részt vevő vagy más személyt befolyásolna, a még le nem foglalt tárgyi bizonyítási eszközöket, elektronikus adatokat megsemmisítene, meghamisítana vagy elrejtene.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű. Tekintettel arra, hogy a nyomozó hatóság rövid időn belül két élet elleni bűncselekménnyel is meggyanúsította, illetve a terhelt szállásán éles lőfegyvereket és lőszereket is találtak, ezért esetében a bűnismétlés veszélye a továbbiakban is fennáll.

A bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, a terhelt személyi körülményeire, valamint a büntetőeljárás előtt és alatt tanúsított magatartására figyelemmel a bíróság úgy ítélte meg, hogy esetében a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag a letartóztatás meghosszabbításával biztosíthatók.

D. Csabát nemzetközi elfogatóparancs alapján tavaly március 1-jén Prágában, egy szállodában fogták el.

A csantavéri bérgyilkosként emlegetett férfi korábban a budapesti és az amszterdami emberölést beismerte – közölte korábban lapunkkal Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

Kommandósok vitték vissza a gyilkosság helyszínére a csantavéri bérgyilkost
Teljes közönnyel mutatta meg a rendőrségnek, hol és hogyan végzett áldozatával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik