Belföld

Jut pénz kultúrára: 40 milliót kapott a Pesti Srácok kiadója, 50 milliót Szakács Árpád cége

50 millió forintot kap a Kárpáti Stúdió Kft. 36 kötetnyi elhallgatott mű kiadására, 40 milliót pedig a Gerilla Press Kft. a „Nemzeti Összetartozás Emlékévéhez köthető tényfeltáró kutatómunka elvégzésére”, és egy 54 percnyi dokumentumfilm elkészítésére – ez derül az NKA összművészeti kollégiumának múlt héten publikált döntéséből. A kiírásról korábban már az Index is beszámolt.

A Kárpátia Stúdió Kft. Szakács Árpádé: ő az a kormánypárti publicista, aki  annak a Magyar Időkben megjelent cikksorozatnak a szerzője volt, amely támadást indított a „balliberális kulturális dominancia” ellen. Ennek annyi eredménye bizonyosan lett, hogy a vállaltan jobboldali Prőhle Gergelynek el kellett hagynia a Petőfi Irodalmi Múzeumot, hogy helyét Demeter Szilárd vegye át.

Szakács Árpád viccelődő zsidózással adta meg előadása alaphangját
A kormányoldal kultúrharcosa most a Mi Hazánk szabadegyetemén szerepelt.

Szakács egyébként újabban a szabadkőművesek ármánykodásairól ír sokat, de ha meghívják, fellép a Toroczkai-féle Mi Hazánk rendezvényén is. Szakács volt a Mediaworks központi főszerkesztőségének vezetője is, azonban évelején szabadságra ment.

Gerilla PresS Lapkiadó és Médiatanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság pedig a Pesti Srácok főszerkesztőjéé, Huth Gergelyé. (Ez a cég a tulajdonosa az Insider Médiának, amely a pestisracok.hu-t adja ki.) Huthtal kapcsolatban nemrégiben az a sajtóértesülés jelent meg, hogy Pesti TV néven indíthatnak új tévécsatornát, azaz az itt megítélt pénzből leforgatott dokumentumfilm akár ott is debütálhat.

Az NKA támogatta továbbá

  • 25 millióval a Fonó Budai Zeneházat
  • 5 millióval Herczku Ágnest
  • és 5 millióval a Határtalan Hangok Alapítványt.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik