Belföld

Sik Endre: Nem konzultál úgy senki, mint Orbán Viktor

A professzor szerint igazi hungarikum. A mostani utolsó pontja sem más, mint a macsóizmus, a fickósság kinyilvánítása.

A 168 Órának Sik Endre azt mondja, nemzeti konzultáció van máshol is, a külföldi példáknak azonban semmi közük az Orbán-kormány gyakorlatához. Máshol valódi, nem lebutított kérdéseket tesznek fel, előzőleg szakemberekkel egyeztetnek, majd válaszaik alapján a fontos döntés előtt bevonják az érintetteket, akiknek a válaszait ismét elemzik.

A professzor szerint sem az össznépi kérdőíves megkeresésre, sem annak kontrollálatlanságára nincs máshol példa.

Mondanak egy számot arra, hogy hány ívet küldtek vissza, mennyien töltötték ki a kérdőívet az interneten, és kérdésenként közölnek egy százalékos eredményt. Ezzel slussz, véget is ér a nagyon sok pénzért elvégzett nemzeti konzultáció.

A Tárki kutatója szerint bőven lenne mit elemezni, ha az állam valóban meg akarna tudni valamit, de a nemzeti konzultáció egy ál-közvélemény-kutatás, csak eszköz, hogy a kormány erősen megnyomja a morális pánikgombot, előre megfontolt szándékkal félelmet keltsen, rögtön meg is nevezve a bűnbakot, hogy a nép pontosan tudja, kit kell utálnia.

Az ilyen nemzeti konzultáció igazi hungarikum.

A manipulációs technika részei a kérdések. Azokat eleve úgy találják ki, hogy egy irányba mutassanak, félelmet keltsenek, olyan dolgokat kapcsoljanak össze, amelyektől mindenki jogosan tart.

Fontos, hogy több bűnbak legyen, és egymással összekössék őket, így együttesen garantálják, hogy minden nagyobb társadalmi csoport megtalálja a számára legjobb okot a félelemre.

A félelem beépül, a sulykolás után végül az emberek azt hihetik, a hatalom által sugallt érzések is a sajátjaik.

A kormányt nem érdekli, mit gondolnak

A mostani konzultációnál is ez lehetett a legfontosabb, hiszen a koronavírus-járványtól eleve féltek az emberek, most arra kell ráerősíteni, hogy csak a hatalomtól remélhetnek védelmet.

Ott lesz a miniszterelnök arca, ez a fontosság érzetét adja pont a legkiszolgáltatottabb embereknek. Ez biztos nyerő lap. Mindegy, hogy a nagy ember mit kérdez tőlük, kíváncsi az ő véleményükre. Ráadásul most véletlenül éppen olyasmit kérdez, ami tényleg foglalkoztatja őket.

Sik Endre: Hogyan méred járványodat?
Mindenki adatokra kíváncsi, és kevesen törődnek azzal, hogy ezek az adatok egyáltalán összevethetők, publikálhatók-e.

A kormányt valójában nem érdekli, mit gondolnak. Mostanra a korábbiakhoz képest minőségileg javultak ugyan a kérdések, a válaszadási lehetőségek, de a valósághoz a mostani nemzeti konzultációnak sincs köze.

Sik Endre szerint az utolsó, brüsszelezős kérdés sem készít elő semmit, csak

a macsóizmus, a fickósság kinyilvánítása. Üzenet: mi szabadságharcosok vagyunk, mi vagyunk, akik megvédünk benneteket.

EU-biztos: Fake news van a nemzeti konzultációban
Az Európai Unió nem akarja megváltoztatni a magyar alkotmányt, hogy migránsokat kelljen befogadni.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik