Belföld

EU-biztos: Fake news van a nemzeti konzultációban

Az Európai Unió nem akarja megváltoztatni a magyar alkotmányt, hogy migránsokat kelljen befogadni.

Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová szerint valótlanságot tartalmaz az Orbán-kormány újabb nemzeti konzultációja. Az Euronews brüsszeli tudósítója kérdezte a cseh politikust a kormányzati kérdőív utolsó pontjáról, amely így szól:

Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit. Ön egyetért azzal, hogy a kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?

A bizottsági alelnök arra a kérdésre, félrevezető információnak tartja-e a fenti állításokat, így válaszolt.

A magyarországi nemzeti konzultáció szövege nincs előttem. De ha Ön azt mondja, azt kérdezik az emberektől, hogy az Európai Unió megváltoztatná-e az alkotmányt, hogy migránsokat kelljen befogadni, akkor ez egy fake news, ez nem igaz.

Egy másik újságíró a Soros Györgyre vonatkozó kérdést idézte, amely szerint a tőzsdeguru beláthatatlan hosszú időre adósságba taszítaná Magyarországot.

Végül elég jól járhat Magyarország az „új Soros-tervvel”
Az új uniós csomaggal egy rakás pénzt szerezhetünk, amit az unokáink fizetnének vissza. A kormánynak viszont nem tetszik az elosztás módja.

Ezt a riporter nevezte álhírnek, amire a bizottság alelnöke úgy reagált, volt már hasonló esetük. Akkor is eljuttatták a magyarokhoz a valós tényeket, hogy tájékozottan tudjanak dönteni.

Talán ebben ez esetben is ezt fogjuk tenni, de erről csak később döntünk majd.

Az Euronews emlékeztet rá, a bizottság 2019 februárjában adott ki egy kiadványt, amivel a magyar kormány „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!” című kampányára válaszolt. Akkor azt írták, a magyar kormányzati kampány elferdíti az igazságot, és egy olyan „titkos terv” sötét képét igyekszik felfesteni, amely célja az Európába irányuló migráció ösztönzése. Az igazság azonban az, hogy nem létezik ilyen összeesküvés – írták akkor.

Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerdán egyébként bejelentette, a koronavírus-járvány miatti válság rávilágított arra, hogy a szabad és független média, amely megbízható, ellenőrzött információkat szolgáltat, hozzájárul az életek megmentéséhez, a hamis információk visszaszorításához, ezért az Európai Unió fokozza a független média és újságírók politikai és gyakorlati támogatását.

Vera Jourová a koronavírussal kapcsolatos álhírekről készített bizottsági jelentés bemutatásakor elmondta, a brüsszeli testület felszólítja az EU-tagállamokat: fordítsanak fokozott figyelmet arra, hogy az újságírók biztonságban végezhessék munkájukat.

Kiemelt kép: MTI/AP pool/Francisco Seco

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik