Belföld

Karácsony: A Lánchidat akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk

„A Lánchidat nemzeti kincsnek tekintjük, ezért akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk. Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Lánchidat” – írta Facebookon Karácsony Gergely.

Tényleg csodálatos ez a kormánykommunikáció.Ha jól értem, azt szeretnék bemagyarázni a közvéleménynek, hogy a Lánchíd…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. június 10., szerda

 

A főpolgármester szerint nevetséges a kormány kommunikációja, mert „azt szeretnék bemagyarázni a közvéleménynek, hogy a Lánchíd állapota 170 év után váratlanul leromlott azért, mert a budapestiek ellenzéki polgármestereket és főpolgármestert választottak októberben”. Szerinte más nem magyarázza, hogy rajta kérik számon a híd állapotát, „miközben nekik volt – lett volna – 108 hónapjuk a felújításra’.

Mit csináltak ők? Hosszú évekig semmit. Aztán kiírtak egy közbeszerzést, amiről az elődöm már nem döntött, mert a legjobb bruttó 43 milliárdos ajánlatot is túl drágának tartotta – ahhoz a 23 milliárdos kerethez képest biztosan, amennyi pénz volt rá

– írta Karácsony.

A főpolgármester azzal folytatta posztját, hogy a hivatalba lépése után egyből jelezte a kormánynak, hogy kevés lesz a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni. Mivel a kormány nem adott több pénzt, ezért a közbeszerzést forráshiány miatt eredménytelennek nyilvánították.

A Fővárosi Önkormányzat részéről felvetették, hogy az Alagutat nem újítanák most fel, vagy úgy módosítanának a közbeszerzési feltételeken, hogy olcsóbb lehessen a felújítás. A kormánytól erre nézve állítólag elhangzottak ígéretek, de ezeket nem váltották be.

Karácsony azzal zárta a bejegyzését, hogy a szerdai „kormány-főváros megbeszélésen Tüttő Kata és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek is világossá tették: a Lánchidat mindenképpen felújítjuk, megváltozott műszaki tartalommal, összhangba hozva a Széchenyi tér átalakításával”.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik