Belföld koronavírus

Infektológus: a kontaktuskutatás és a tesztelés a járványvédelem nagyon gyenge pontja volt

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szólaltatták meg Pusztai Erzsébet infektológust. Kásler Miklós bejelentette, hogy június 15-től minden olyan diagnosztikai és terápiás tevékenységet el lehet végezni minden magyar egészségügyi intézményben, amire a betegeknek szüksége van. A miniszter szerint az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

A volt egészségügyi államtitkár azt mondta: fél tőle, hogy túlzás az a megállapítás, hogy két hónap alatt be tudja hozni a magyar egészségügy a lemaradását.

Amiket eddig hallani lehetett, hogy mennyi műtétet halasztottak el, és mennyit nőttek a várólisták, nehéz elképzelni, hogy két hónap alatt be lehet hozni

– mondta Pusztai Erzsébet.

Az infektológus arról is szólt, hogy a SOTE által készített lakossági felmérés kis fertőzési arányt mutatott. Zavarja az, hogy nem lehet tudni, hogy az újonnan regisztrált fertőzötteket hol találják.

A lakosság soraiból kerülnek ki a fertőzöttek, vagy egészségügyi intézményekből, idősotthonokban, esetleg börtönökből? Ez rendkívül lényeges dolog abból a szempontból, hogy a vírus milyen gyakorisággal fordulhat elő a lakosságban

– fogalmazott.

A szakember elmondta: nagy, drámai járványterjedésre nagyon kis esély van, inkább az a valószínű, hogy fel-fel bukkan itt-ott a járvány, kisebb gócpontok kialakulása lehetséges.

Szerinte a járványvédelem nagyon gyenge pontja volt a kontaktkutatás, valamint a tesztelés. Véleménye szerint az egészségügyi dolgozók védelmére is későn kezdtek el figyelni, és ekörül „nagyon nagy” problémák voltak.

Hozzátette: a kijárási korlátozásokat jó időben lépték meg, ezért sikerült visszaszorítani a vírust.

Talán abban is szerencsénk volt, hogy nem volt akkora tömegrendezvény a vírus indulásánál. Az emberek megijedtek és óvatossá válták

– mondta a műsorban Pusztai Erzsébet.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: atv.hu/Egyenes Beszéd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik