Belföld koronavírus

Orbán: Ősszel egy második hullámra számítunk

A Kossuth Rádiónak adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök, a beszélgetést a Magyar Nemzet szemlézte.

A kormányfő közölte: arra kell készülnünk, hogy rendkívüli jogrendre nincs szükség; amire szükség van, az a járványügyi készültségnek a fenntartása. Ez három dolgot jelent. Az első, hogy az operatív törzs működését fenn fogjuk tartani, azon belül pedig egy azonnali bevetési egységet is létrehoztunk. Amíg nincsen vakcina, vagyis nem tudjuk egy oltással elpusztítani a vírust, addig itt van. Tehát ezért fenntartjuk az operatív törzset, fenntartjuk a kórházparancsnoki rendszert, hogy a kórházaink a második várható hullámra és annak kezelésére fel legyenek készülve, a tiszti főorvos jogköreit pedig megerősítjük — tette hozzá.

Amit az emberek védelmi szabályként elfogadnak, az működik, ha nem fogadják el, az lehet bármennyire okos, átgondolt, hasznos, nem fog működni a valóságban

— közölte Orbán Viktor hozzátéve: számítanak ősszel egy második hullámra, ezért egyetértési pontokat kell létrehozni.

Van tapasztalatunk, kipróbáltunk sok mindent, valami működött volna, valamit az emberek inkább helyesnek tartottak, mást kevésbé. Most van jó néhány hónapunk, hogy létrehozzuk azokat a védekezéssel kapcsolatos egyetértési pontokat, amelyek a védekezés következő időszakában a pillérei lesznek majd a munkánknak. Akkor a védekezés hatékonysága még a mostani kiemelkedően sikeres védekezésnél is jobb lehet.

Orbán Viktor a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban elmondta: minden másnap áttekinti a jelentéseket a munkaerőpiacról, a munkanélküliség kérdéséről, és hogy az intézkedések milyen hatékonysággal működnek.

A célunk teljesen világos: nem segélyt akarunk adni, hanem azt akarjuk, hogy mindenki képes legyen a családja életéhez szükséges pénzhez, jövedelemhez hozzájutni

— fogalmazott a kormányfő.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik