Belföld koronavírus

Müller Cecília: Kevesebben haltak meg Magyarországon áprilisig, mint tavaly ilyenkor

4039 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván Magyarországon, akik a járvány kezdete óta pozitív laboratóriumi lelettel rendelkeztek, közülük 553-an hunytak el, ez sajnos két fővel emelkedett az elmúlt 24 órában, közölte Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos elmondta, a pozitív esetek száma 12 fővel nőtt, ez arra int minket, hogy noha a járványnak egy megnyugvó szakaszában vagyunk, naponta egy-egy kontaktszűrés kapcsán tíz körüli pozitív esetet diagnosztizálnak hazánkban.

A gyógyultak száma minden nap emelkedik, máig 2391 fő vált negatívvá. Az aktív fertőzöttek száma így egyértelműen csökken, a mai napon 1095 beteget tartanak nyilván, tegnap ez 1121 fő volt.

Kórházban jelenleg 321 főt ápolnak és 19-en vannak lélegeztetőgépen. A laboratóriumokban a munka továbbra is folytatódik, csak nyilvánvalóan a pozitív esetek száma lényegesen kevesebb, de az elvégzett minták analízise ugyanolyan tempóban zajlik. Ezres nagyságrendű a vizsgálati száma, ami naponta elkészül

– fogalmazott Müller Cecília, hozzátéve, hogy eddig 222 247 mintát vizsgáltak.

Közölte, a Központi Statisztikai Hivatal által közölt friss népmozgalmi adatok kedvezőek.

Járványügyi szempontból azt emelném ki, hogy a járvány alatt Magyarországon nem volt többlethalálozás, most már 2020. január-áprilisi adatokat figyelembe véve arról tudunk beszámolni, hogy 45 015-en haltak meg itthon, ami 6,4 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt évnek ugyanezen szakaszában

– mondta.

Mint fogalmazott, ezt a csökkenést az influenzaaktivitás kisebb mértékének tudják be, mert ebben az időszakban jellemzően számolni kell többlethalálozással, de a járvány miatti korlátozó intézkedések az influenza terjedésének is gátat szabtak.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról tájékoztatott, hogy hatósági házi karantén elrendelése nélkül Csehországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából, Szlovéniából és várhatóan péntektől Horvátországból bárki beutazhat Magyarország területére.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik