Belföld

Tállai András: Karácsony alkalmatlan vezető

Az államtitkár hazugságnak tartja, hogy Budapestnek kevesebb pénzből kell gazdálkodnia

A Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese azt mondja,  szó sincs róla, hogy kivéreztetnék az önkormányzatokat. Jövőre még több pénzt is kapnak. Tállai András számításai szerint a gazdaságvédelmi akcióterv részeként induló beruházások miatt komolyan emelkedhet az iparűzésiadó-bevétel, az önkormányzati beruházásokat külön is támogatják, ráadásul érdemi uniós pénz is kerül a településekhez.

Azt nyilvánvalónak tartja, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés költségeiből mindenkinek ki kell vennie a részét. Az államtitkár olvasatában a szolidaritási hozzájárulás arról szól, hogy a gazdagabb települések fizetnek a szegényebbeknek.

Nincs szó semmilyen kormányzati elvonásról, ehelyett országos együttműködés jön létre.

Nem csak jövőre, legalább 2024-ig megsarcolná az önkormányzatokat a kormány
A gépjárműadóval, a négyszeresére növelt szolidaritási hozzájárulással és a kiskereskedelmi is különadóval is hosszú távon számol a kormány.

Szerinte a főváros vezetői, élükön Karácsony Gergellyel ebben azért nem akarnak részt venni, mert a szolidaritás semmit nem jelent nekik.

Az államtitkár azt egyenesen valótlanságnak nevezi, hogy jövőre  Budapestnek kevesebb pénzből kell gazdálkodnia.

A valóság ezzel szemben az, hogy tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél.

Azt elismeri, hogy szolidaritási hozzájárulás címén a fővárosi önkormányzatnak 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie, de

Budapest – a becslések szerint – nagyjából 25 milliárd forinttal több helyi iparűzésiadó-bevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik.

Tállai András úgy véli: egy alkalmas városvezető nem herdálta volna el a Lánchíd felújítására félretett pénzt. Számára a rekonstrukció körüli káoszból nyilvánvalóan kitűnik, hogy Karácsony Gergely messze nem alkalmas vezető.

Karácsony Gergely: Csúnya lebukás ez
A főpolgármester szerint a kormány megcáfolta saját magát.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik