Belföld

Nem csak jövőre, legalább 2024-ig megsarcolná az önkormányzatokat a kormány

A gépjárműadóval, a négyszeresére növelt szolidaritási hozzájárulással és a kiskereskedelmi is különadóval is hosszú távon számol a kormány.

Péntek este felkerült a parlament honlapjára a 2021-es költségvetés újabb fontos dokumentuma, a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése – vette észre a Portfolio.

Sok önkormányzat már korábban is hevesen tiltakozott az ellen, hogy a kormány a 2021-es költségvetésben is magához vonja a gépjárműadó teljes összegét, amelynek eddig az önkormányzatokat megillető részét (az adó 40 százalékát tarthatták meg a települések) április elején a járványügyi védekezésre hivatkozva vették. Ugyancsak hátrányosan érinti az önkormányzatokat, hogy a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett befizetéseiket a négyszeresére növelte a kormány 2021-re.

A friss dokumentumból kiderül, hogy mindkét elvonással a következő években is, legalább 2024-ig számol a kormány.

A helyi önkormányzatok befizetései sorban az idei 43 milliárd forintos összeg helyett a következő négy évben 160 milliárd forint szerepel (ez Budapest esetében 10 milliárd közel 40 milliárdos sarcot jelent évente), a gépjárműadóból pedig az idei 51 milliárd helyett jövőre már 87 milliárd, 2024-re pedig már 95 milliárd folyik be a központi költségvetésbe.

A járványhelyzet miatt kivetetett kiskereskedelmi különadót is hosszú távon megtartja a kormány, ebből jövőre 58 milliárd, 2024-re pedig már 67 milliárd forinttal kalkulál.

Karácsony: A kormány szándékosan teszi tönkre az önkormányzatokat
A főpolgármester szerint a nemzet érdekével ellentétes a jövő évi költségvetési tervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik