Belföld

Karácsony Gergely: Csúnya lebukás ez

A főpolgármester szerint a kormány megcáfolta saját magát.

Karácsony Gergely közösségi oldalán emlékeztetett rá, a kormány eddig mindig a koronavírus-járvány okozta válsággal, a szolidaritással magyarázta, miért sarcolja meg Budapestet, az önkormányzatokat. Egy péntek este benyújtott dokumentum azonban leleplezi, mindez hazugság volt. A kormány a kivéreztetést ugyanis 2024-ig tervezi, saját költségvetési kitekintése szerint.

Nem csak jövőre, legalább 2024-ig megsarcolná az önkormányzatokat a kormány
A gépjárműadóval, a négyszeresére növelt szolidaritási hozzájárulással és a kiskereskedelmi is különadóval is hosszú távon számol a kormány.

A főpolgármester a dokumentum alapján azt írta, a helyi önkormányzatok megsarcolásából az idei 43 milliárd forintos összeg helyett a következő négy évben 160 milliárd forint szerepel az előterjesztésben. Ez Budapest esetében az eddigi 10 milliárd helyett csaknem 40 milliárdos sarcot jelent. A gépjárműadóból az idei 51 milliárd helyett jövőre 87 milliárdot, 2024-re pedig már 95 milliárdot akar zsebre tenni a kormány, miközben a feladatokat és a kiadásokat az önkormányzatoknál hagyja.

Szó sincs tehát válságkezelésről, meg szolidaritásról. A válságkezelés ugyanis nem lehet sikeres az önkormányzatok kivéreztetésével. Azért támogatja a világ majd összes kormánya a magyaron kívül az önkormányzatokat, mert ők tudják: a legpontosabban, a legokosabban az önkormányzatok tudnak segíteni a válság miatt bajba jutott embereken és vállalkozásokon. Mert mi vagyunk hozzájuk a legközelebb.

Budapest és az önkormányzatok kivéreztetésének milliók látják kárát országszerte. Karácsony Gergely szerint ez

a legostobább, legkárosabb, leginkább szűklátókörű megszorító politika válság idején. Ennek a sarcpolitikának semmi köze a válságkezeléshez, semmi köze a szolidaritáshoz.

Arról van szó, hogy a magyar kormány egyszerűen nem képes elviselni, hogy tőle független önkormányzatok működnek, írta Karácsony, aki szerint már nem Budapest, a többi önkormányzat működőképessége a tét, hanem maga az önkormányzatiság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik