Belföld

Matolcsy György mega-törzsről, óriási egóról, túlzott magabiztosságról, hibákról és végről ír

Epiktétosz, Seneca, Konfuciusz, Lao-ce , köszike!

Restelljük, de elkocogtunk a tegnapi (pénteki) nap legütősebb gondolata mellett, mely a novekedes.hu portálon jelent meg, s melyre a mai (szombati) nyomtatott Magyar Hírlap tizenharmadik lapalján leltünk, s jutottunk rapid úton katarzisig.

Két etapban fogadjuk be ezt a néhány sort.

Először az alanyától megfosztott (általános érvényű) tételmondat következzék:

Egy nemzet számára kivételesnek lenni jelentheti azt, hogy a mega-törzs minden tagja kivételes. Ez jó érzéssel tölthet el, de óriási egókhoz és túlzott individualizmushoz vezethet. Mindezek véget fognak érni, mert először túlzott magabiztossághoz, majd nagy hibákhoz vezetnek.

Aztán nézzük kontextusában is a szöveget (legalább mi), a Hírlap kiemelésében:

Valószínűleg mindegyik nyugati nemzet kivételesnek tartja magát – írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank vezetője a novekedes.hu portálon pénteken megjelent cikkében. – A britek felépítettek egy birodalmat, de mára – ahogyan Philip Stephens írta (Financial Times, 2020. május 15) -, a brit kivételességnek vége. Ez minden más nyugati kivételességre is igaz, a régi/új ázsiai hatalmak felemelkedése miatt. Egy nemzet számára kivételesnek lenni jelentheti azt, hogy a mega-törzs minden tagja kivételes. Ez jó érzéssel tölthet el, de óriási egókhoz és túlzott individualizmushoz vezethet. Mindezek véget fognak érni, mert először túlzott magabiztossághoz, majd nagy hibákhoz vezetnek. Epiktétosz, Seneca, Konfuciusz és Lao-ce sokat segítenek a szerény gyökereinkhez való visszatérésben.

Kiemelt képünkön: Matolcsy törzsfőnök

Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik