Gazdaság

Hirtelen kellett távoznia a jegybank agyának

Nagy Márton viszonya régóta nem volt harmonikus a főnökével, Matolcsy Györggyel, de gyors távozása a munkatársait is meglepte. Fontos szerep várhat rá az ország második legnagyobb bankcsoportjában, ami most szerveződik.

Nem szokás nehéz helyzetben megválni egy szervezet kulcsfigurájától – márpedig most ez történt, nem is akárhol, hanem a Magyar Nemzeti Bankban.

A koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság kellős közepén hirtelen távozik posztjáról a jegybank egyik legfontosabb embere, az intézmény szakmai munkájának irányítója, Nagy Márton alelnök. Annyira váratlan volt Nagy távozása, hogy a 24.hu tudomása szerint a közvetlen munkatársai is csak csütörtökön, a jegybanki közleményt megjelentető hírekből értesültek róla. Információink szerint mennie kell Nagy közeli munkatársai egy részének is, a titkárságán dolgozóknak.

Nagy volt az agy

Nagy Márton volt az egyetlen a Simor András vezette jegybank felsővezetői közül, aki át tudta menteni befolyását a Matolcsy-irányította jegybankba is, sőt ott villámrajtot vett, 2013-ban ügyvezető igazgatóvá nevezték ki, két évre rá pedig alelnökké. Neki tulajdonítják Matolcsyék első nagyobb jegybanki akciójának, a vállalkozásokat olcsó hitelre átállító növekedési hitelprogramnak a kidolgozását. A bankszektort befolyásoló egyéb MNB-s intézkedések tervei is javarészt az ő íróasztalán születtek meg, sokszor nyilatkozott, a jegybanki döntéseket ő kommunikálta a befektetők felé. Ez történt legutóbb is, amikor a koronavírus-járvány elindulásakor a jegybank intézkedéscsomagot fogadott el. Jellemzően őt tartották a jegybank szakmai irányítójának a vizionárius Matolcsyval szemben.

De nem csak ez utal arra, hogy nem egy összehangolt, jól előkészített, barátságos szakításról van szó. Az MNB-közlemény homályos indoklást tartalmaz csupán, konkrétumok nélkül szerepel benne, hogy Nagy más fontos vezetői megbízatása miatt mondott le a tisztségéről. A jegybank weboldaláról már el is tüntették a vezetőket, így a monetáris tanács tagjait felsoroló lapokról Nagyot. Új alelnökről viszont nincs hír.

Nagy feladatait – a munkamániásként jellemzett alelnök vitte a legfontosabb és legtöbb területet – gyorsan szétdobták. Matolcsy György elnök felkérte az egyik ügyvezető igazgatót, hogy átmenetileg irányítsa a Nagy alá tartozó területek nagy részét, a feladatok másik része Patai Mihályhoz, a jegybank másik alelnökéhez, a bankszövetség volt irányítójához, Matolcsy régi barátjához kerül.

Nagy és főnöke, Matolcsy György között régóta nem volt harmonikus a viszony. Már 2017 elején írtunk arról, hogy megingott Matolcsy bizalma Nagyban – ebben szerepe lehetett annak is, hogy az utóbbi kihátrált a jegybanki alapítványokból. A 2015-ös alelnöki kinevezése után megszerzett pozíciói közül többtől (így a tőzsdeelnökségtől) 2017 tavaszán kénytelen volt megválni.

A jegybanki ügyekre rálátó forrásaink szerint Nagy mostani, viharos körülményeket sejtető távozása mögött is meghúzódik, hogy újabb nekifeszülés lehetett közte és Matolcsy között.

Régóta tartja magát a pletyka, hogy Nagy két álmot dédelget. A 2002 óta a jegybanki ranglétrán felfele lépdelő Nagy a piramis csúcsára akart érni, ez a terv most biztosan megbicsaklott. A másik elképzelése azonban valósággá válhat. Egy ideje mondogatták a jegybanki munkatársak, hogy Nagy az MKB Bank vezetői pozíciójában is el tudná magát képzelni, de azt nem engedték neki, Matolcsy jobbkezéé, Balog Ádámé lett a poszt. Most azonban az MKB-ből, a Budapest Bankból és a Takarékbankból egy gigabankot próbál gyúrni a kormányzat – ahogyan azt már két éve megjósoltuk –, Nagy itt kaphat fontos szerepet.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy Nagy az új bankcsoport pénzügyi vezérhelyettesi posztja miatt távozhatott az MNB-ből. A 24.hu információja szerint a szerződési korlátozások miatt csak féléves várakozási idő után foglalhatja el a posztot, ami egybeeshet az egyesülő pénzintézetek apportjainak beérkezésével.

Megkerestük a jegybankot, ahonnan a közleményen kívül további részletekkel nem szolgáltak, és kérdéseinkre a banki egyesülést mozgató, Vida József vezette Takarékbanktól sem kaptunk választ. Nagy Mártont ugyan elértük, de ő nem kívánta kommentálni értesüléseinket, sem azt, hogy hova vezet az útja.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik