Belföld

Szlovéniában terjeszkedhet a TV2 és a takarékbankos Vida József

Ajánlatot tett a szlovén Planet TV megvásárlására a TV2 – értesült a Necenzurirano nevű helyi oknyomozó portál. A lap úgy tudja, hogy a Vida József érdekeltségében álló magyar kereskedelmi tévé egy horvát vállalkozóval, Ivan Caletával verseng a csatornáért. A Planet TV-t január óta árulja a szlovén állam tulajdonában álló Telekom Slovenije, de hivatalos információt még nem közöltek a potenciális vevőkről. Vida a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc holdudvarába sorolják, és azzal vált országosan ismertté, hogy vállalta, ő veszi meg a TV2-t egy bizalmi vagyonkezelőn keresztül.

A Takarékbank vezére bejelentkezett a TV2-ért
Folytatódik a fideszes osztozkodás a Vajna-örökségen. Vida József Mészáros Lőrinc cégei közelében tűnik fel.

A Necenzurirano emlékeztet, hogy még csak négy hónapja annak, hogy kormányra került az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Janez Jansa, ugyanakkor a magyar terjeszkedés már évekkel ezelőtt megkezdődött. Ahogy arról a 24.hu-n is több cikkben beszámoltunk, a Janez pártját, az SDS-t támogató Nova24TV, illetve a Nova obzorja kiadó is az egykori MTVA-s Schatz Péter érdekeltsége, aki Habony Árpád körének tagja.

Ugyanakkor Planet TV felvásárlásával már egy nagyobb fordulat következne be a szlovén médiapiacon, mert itt már nem egy párttévéről van szó, hanem egy országos elérésű médiumról – hívja fel a figyelmet a lap. Ráadásul van egy személy, aki már most összeköti a magyar és a szlovén tévéket: Pavel Stanchevet 2019 tavaszán nevezték ki TV2 Média Csoport Zrt. médiacsoport vezérigazgatójává, de a bolgár szakember Janez Jansa első kormánya idején még a Planet TV igazgatója volt, egészen 2013-ig.

A Planet TV nincs jó helyzetben, 2019 végén 20 millió eurós tőkemínuszban volt, egyes információk szerint 30 millió euróval tartozik a Telekom Slovenijének. Amennyiben június 30-ig nem kap tőkeinjekciót, a cég fizetésképtelenné válhat. Ez a határideje a cég eladásának is, de a végső szót – egy nemrég életbe lépett törvény alapján – a szlovén gazdasági minisztérium fogja kimondani. A járványhelyzet miatt ugyanis a külföldi befektetőknek értesíteniük kell a minisztériumot, amely aztán eldönti, hogy a tranzakció veszélyt jelent-e Szlovénia biztonságára.

Kiemelt kép: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik