Belföld koronavírus

Kórházkiürítés: a kormány mossa kezeit

A Párbeszéd szerint az orvosokra és az önkormányzatokra hárítja a felelősséget.

A Demokrata „Célkeresztben sem hátrálok” című Kásler Miklós-interjújával cseng egybe az a válasz, amit Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője írásbeli kérdéseire kapott a miniszter államtitkárától.

Az ellenzéki párt szerint abból az derül ki, hogy a kormány az orvosokra, háziorvosokra és az önkormányzatokra hárítja a felelősséget a kórházakból hazaküldött betegekért. 

Szabó Tímea az ágyfelszabadításokról tett fel három írásbeli kérdést, amelyekre május 18-án összevont válasz érkezett – Kásler miniszter helyett – Rétvári Bence államtitkártól.

A válaszban az alábbiak olvashatóak:

(…) a kórház és a kezelőorvos felelőssége volt, hogy senki ne maradjon ellátatlanul. Ugyanígy a betegek áthelyezése, otthonába bocsátása is csak orvosszakmai kérdés lehetett, és mint minden esetben a kezelőorvos csak akkor küldhette haza a beteget, ha annak otthoni ellátása megoldható volt.

Ha a beteget kezelőorvosa hazabocsájtotta a kórházból, a további állapotáért, kezeléseiért a háziorvosa felelős.

A helyi önkormányzat feladata azon betegek részére biztosítani a gondozását, illetve az ápolást, akiknek a hozzátartozóik ezt nem tudják megoldani. A szakápolási szükségletet a háziorvosok felmérik minden krónikus betegnél és igény esetén értesítik az otthoni szakápoló szolgáltatókat.

Kásler Miklós miniszter a Demokratának a kórházi ágyak kiürítéséről azt mondta, hogy

ilyen utasítás soha nem hangzott el. A kezelés és az intenzív ellátás bővítésének a feltételeit kellett biztosítaniuk.

Ez egyébként igaz, az utasítás az volt, hogy a COVID-19-betegek kezelésére a kórházi kapacitás 60 százalékát kellett biztosítani.

Szűkszavú levélben rendelte el Kásler a kórházi ágyak kiürítését
Szél Bernadett kikérte a papírt, amiből kiderül, hogy a kórházak sem kaptak indoklást.

Korábban egyébként a kormányzat hivatalos járványügyi portálja írt arról, hogy amikor a miniszter utasításba adta a kórházaknak,

hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt. Tehát mindössze további 2 százaléknyi szabad ágy biztosítása volt a feladat.

Kásler: csúsztatás, hogy ki kellett üríteni ágyakat
A miniszter a hazaküldött betegekért orvosaikat teszi felelőssé. Nem érzékeli, hogy Orbán Viktor neheztelne rá.

Szabó Tímea előzőleg azonnal távozásra szólította fel a minisztert. Szerinte a kormány nemcsak a felelősséget hárítja, hanem tagadja azt is, hogy a kórházkiürítésnek lettek volna áldozatai.

Lista készült arról, hogy megyénként hány kórházi ágyat kell szabaddá tenni
A legtöbbet, Budapesten kívül, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kell felszabadítani.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik