Gazdaság koronavírus

Lista készült arról, hogy megyénként hány kórházi ágyat kell szabaddá tenni

A koronavírusos betegek kórházi ellátásra felkészítendő kórházi ágyak számáról tettek közzé egy listát megyénkénti bontásban a koronavirus.gov.hu honlapon. Mint írják, a kormány a legrosszabb forgatókönyvre készíti fel a kórházakat, ezért ágyakat szabadítanak fel a kórházakban. A legtöbbet, Budapesten kívül, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kell felszabadítani, a legkevesebbet Tolna megyében.

fotó: koronavírus.gov.hu

Az április 19-ig biztosítandó 50 százalékos ágykapacitás összesen 32.900 ágyat jelent, a következő ütemben tervezett 60 százalékos ágykapacitás összesen 39.500 ágyat jelent, amelyeket koronavírusos betegek ápolására kell biztosítani szükség esetén. Ezen a héten 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására, a következő körben 100-ból 60-at.

A tájékoztatás szerint ezt nem jelenti azt, hogy az összes egyéb beteget hazaküldenék a kórházakból és arról, hogy melyik beteget lehet hazaküldeni és melyiket nem, a kezelő orvos illetve orvosi konzílium dönt szakmai protokoll szerint.

Azonban hogy ez a valóságban hogyan is néz ki pontosan, arról egy hosszabb cikkben számoltunk be:

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

Ebben a cikkünkben pedig orvosokat és szakértőt kérdeztünk a kórházak átalakításáról:

Értelmetlen átszervezés: a kórházak kiürülnek, a betegek otthon maradnak
A koronavírusos betegek elenyésző része kerül kórházba, ezért sem értik az általunk megkérdezett orvosok, miért kellett rohamtempóban 36 ezer ágyat felszabadítaniuk az intézményeknek.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik