Belföld

Az egyesülést tervezi a Takarék Csoport és az MKB

Közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt., hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét – közölte a két pénzintézet pénteken az MTI-vel. A két bankcsoport fúziójával a magyar piac második legnagyobb mérlegfőösszegű univerzális kereskedelmi bankja jöhet létre.

Az MKB Bankban 2019-ben szerzett közvetett részesedést Szíjj László. Az üzletember Mészáros Lőrinc jóbarátja, az egyik legfajsúlyosabb hazai építőipari vállalkozó, többek között a Duna Aszfalt révén. Az MKB-ban tulajdonos még többek között a Metis Magántőkealap is, amelynek kizárólagos befektetői Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix.

A Takarék Csoportban ott találjuk Vida Józsefet és Gál Miklóst. Vida a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, és Mészáros holdudvarába sorolják, és azzal vált országosan ismertté, hogy vállalta, ő veszi meg a néhai sztárproducer Andy Vajna kezébe került Tv2 kereskedelmi tévét egy bizalmi vagyonkezelőn keresztül. Gál Miklós, ahogy azt korábban írtuk, Mészáros Lőrinc első számú jószágigazgatójának tekinthető, mióta kinevezték a Mészáros-birodalom legnagyobb tőzsdei cégének, az Opus Global Nyrt.-nek az élére, de szoros kapcsolatban áll Vida Józseffel is, például üzlettársak az említett tévévásárló bizalmi vagyonkezelőben.

A pénteken aláírt szándéknyilatkozat szerint a két bank egyenlő tulajdonrésszel hozza létre Magyar Bankholding Zrt. néven a pénzügyi holding társaságot. A cég leendő vezérigazgatója Vida József, az MTB (a Takarék Csoport központi bankja) elnök-vezérigazgatója, az igazgatóság első tagjai Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója, Bencze András, valamint Vida József. Az alapítási engedély iránti kérelmet május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz. A közlemény szerint az együttműködés konkrét formájáról, a pénzintézetek esetleges, részleges vagy teljes fúziójáról csak később, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával végzett vizsgálatok és egyeztetések nyomán döntenek.

A Takarékbank és az MKB összesen 1,3 millió ügyféllel, 840 bankfiókkal, 4300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2600 milliárd forintos hitelállománnyal és 3100 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezik. A két bankcsoport fúziójával a magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű univerzális kereskedelmi bankja jöhet létre – írták a közleményben.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.