Belföld koronavírus

Zacher Gábor: huszadrangú, volt-e orvos a Pesti úti idősotthonban

A toxikológus szégyennek tartaná, ha véleményéért az orrára koppintanának

D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal EXTRA című műsorában Zacher Gábor mesélt arról, mit tapasztal vidéken, Budapesten. Ő két fronton harcol a koronavírus ellen: a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosaként és fővárosi mentőorvosként.

Azt mondta, mindenkit megdöbbentett a szakmában a járvány. Arra sehol a világon nem volt felkészülve az egészségügy.

Ez, hogy egy ilyen vírus megjelenjen Európában, hihetetlen volt. Persze voltak katasztrófafilmek, vírusok, zombifilmek, satöbbi…. De azt gondoltuk, jó, hát ez fikció. Most aztán jól megkaptuk a pofánkba ezt az egész történetet. Az egészségügy mennyire volt erre felkészülve? Én azt gondolom, hogy tulajdonképpen semennyire.

Zacher doktort az elmúlt hetekben leginkább az idősotthonokban tapasztaltak rázták meg. Szerinte felesleges átpolitizálni a kérdést. A vírus bárhogy bejuthat az idősotthonokba, amelyek lakóira nagyon veszélyes a fertőzés, ezért sokan nem fogják túlélni a járványt.

A Pesti úton most ezen lovagolnak, hogy volt-e orvos, nem volt orvos. Szerintem ez egy huszonhetedrangú kérdés ebben az egész történetben. Ha egyszer bekerül a vírus, akkor nem lehet ezzel a történettel túl sok pozitív dolgot tenni, hanem igenis sajnos végig fog menni az emberek között.

Utalva arra, hogy egyes hírek szerint egészségügyi dolgozók nem nyilatkozhatnak nyilvánosan, azt mondta, szerinte is csak négy-öt egészségügyi szakember szólal meg, noha ennél jóval több az a  tapasztalat, amiről véleményt lehetne mondani, „de hát, egyelőre ez van”. Ő, ha valaki megkérdezi, mi a véleménye, el fogja mondani. Ami –  nagyon reméli –, nem fogja bántani a fülét annak, aki esetleg,  mondjuk,

egy pásztorbottal az ember fejére koppinthat, de hát az elég szégyen lenne itt, a XXI. században egy demokratikus világban.

A beszélgetés a WMN YouTube-csatornáján látható, a tévés premier a Spektrum Home-csatornán lesz május 16-án.

Zacher Gábor: Nem biztos, hogy kell ennyi kórházi ágy Magyarországnak
Szerinte undorító a vagdalkozás az idősotthonok miatt, mert igenis bekerülhet a vírus, akárhány orvos teljesít ott szolgálatot.

Kiemelt kép: WMN.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik