Belföld koronavírus

A kormány megkérdezte a budapesti polgármestereket, szeretnének-e lazítást

Mielőtt a kormány döntene arról, érvényben maradjanak-e Budapesten a kijárási korlátozások, megkérdezik a fővárosi polgármesterek véleményét is. Ez derül ki abból a levélből, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter küldött ki a kerületi polgármestereknek és Karácsony Gergely főpolgármesternek.

A szerdai keltezésű levélben, amely a 24.hu-hoz is eljutott, Gulyás azt írja:

Ön előtt is ismert, hogy az országos adatok alapján Budapesten és Pest megyében van a legtöbb koronavírussal fertőzött beteg. A mai napon sajnos háromszáznegyven elhunytról és ezernyolcvankilenc aktív fertőzöttről beszélhetünk a fővárosban és Pest megyében. A fertőzöttek száma – az elmúlt napok adatai alapján – ugyanakkor csökken, ennek ellenére Budapest továbbra is kiemelkedik fertőzöttség terén. A fővárosban jelenleg is érvényben vannak azok a kijárási korlátozások, amelyeket március végén vezettünk be. Mielőtt a kormány döntést hoz arról, hogy Budapesten milyen szabályok érvényesüljenek a következő hetekben, szeretnénk megismerni az Ön véleményét is. Kérem, hogy lehetőség szerint holnap délután 15 óráig szíveskedjen tájékoztatni arról, hogy időszerűnek látja-e Budapesten a kijárási korlátozások feloldását és a fővárosi élet fokozatos újraindítását vagy még nem?

Ezek szerint tehát a kormány a szerdai kormányülésen még nem dönt a kijárási korlátozások feloldásáról, hiszen a levelet csütörtök délutáni válaszolási határidővel küldték ki a polgármestereknek. Döntés eszerint legkorábban csütörtök este várható.

A kijárási korlátozásokat Pest megyén kívül már május 4-ével feloldották, de Budapesten érvényben maradtak. A kormány eddig arról sem mondott sokat, mi lenne a lazítás feltétele. Egyedül Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár beszélt világosan, aki szerint az idősotthonokban elhunytak számának csökkenésén múlik a lazítás.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője kedden azt mondta, a kormány a főváros vezetése és az operatív törzs javaslatai által fogja meghozni a döntést.

Karácsony Gergely viszont napok óta próbál pontos adatokhoz jutni a budapesti járványhelyzetről, emiatt még az operatív törzsnek is levelet írt, ami Kiss Róbert rendőr alezredes szerint három nap alatt sem érkezett meg hozzájuk. Farkas Örs erről azt mondta, hogy Karácsony számára minden adat rendelkezésre áll, elérhető a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán, a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon, illetve az operatív törzs beszámolt ezekről a sajtótájékoztatókon. Ennek ellenére még Gulyás Gergely levelében is csak együtt szerepelnek a fővárosi és a Pest megyei adatok.

Úgy tudjuk, a budapesti polgármesterek még szerda délután egyeztetnek arról, mit válaszoljanak Gulyásnak.

Közben a főváros vezetése már készül az újranyitásra:

Íme a Karácsony-terv Budapest újraindítására
Budapest Restart – Javaslatok a főváros felelős újranyitásához címmel készült el Karácsony Gergely főpolgármester anyaga, ami a kijárási korlátozások feloldásához szükséges feltételekről, és az az utáni lépésekről szól.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik