Belföld koronavírus

A fertőzések többsége kórházban vagy szociális intézményben történik április vége óta

A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. Más szavakkal: a meglehetősen alacsony esetszám kétharmada intézményi hátterű. Ez újabb adalék ahhoz, hogy rövid időn belül a jelenlegi kijárási és egyéb korlátozások érdemi lazítása következhet – ezzel a szöveggel osztotta meg a diát a lap Facebookon.

A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy…

Közzétette: Válasz Online – 2020. május 13., szerda

További érdekesség, hogy már a járvány kezdetén megjelentek a kórházban megerősített koronavírusos esetek, miközben a szociális intézményekben később került csak be a járvány az ábra szerint. Ennek két oka lehet:

  • az egyik az, hogy a szociális intézményekben később kezdtek csak tesztelni,
  • a másik pedig az, hogy a kórházakból került át a fertőzés a szociális intézményekbe, amelyek közül az idősotthonok különösen veszélyeztetettek.

Az ábra alapján nem lehet eldönteni, melyik magyarázat a helytálló. Viszont az leolvasható, hogy a kórházakban mér nagyon korán megjelentek az első esetek. Ennek fényében indokolt volt, hogy Karácsony Gergely többször kérte levélben a Fővárosi Kormányhivatalt, hogy csak negatív teszt birtokában küldhessenek vissza valakit idősotthonokba kórházakból, azonban a kormányhivatal ezt az eljárást nem tartotta indokoltnak.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik