Gazdaság koronavírus

Az operatív törzshöz 3 nap alatt nem jutott el Karácsony Gergely kérése az adatok átadásáról

Mostanáig 3953 munkáltató kérte 54 ezer dolgozó részére a bértámogatást – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs május 10-i sajtótájékoztatóján.

Állítása szerint a kormányhivatalok rendkívül gyorsan döntenek az igénylésekről.

A legtöbb igény Budapestről vagy Pest megyéből jött, minden negyedik igénylés ilyen. Vidéken Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéből futott be még viszonylag sok igénylés.

Ágazat szerinti bontásban az igénylő cégeket nézve: 30 százaléka kereskedelem, 13,5 százaléka feldolgozóipar, 13 százalékuk pedig szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás főtevékenységet végez.

A bértámogatási igényléssel érintett dolgozók legnagyobb része nagyvállalatoknál dolgozik, pedig az igénylő cégeken belül mindösszesen 4 százalék a nagyvállalatok aránya, 60 százalék pedig mikrovállalkozás.

Schanda elismételte Orbán Viktor kormányfő pénteki tájékoztatását, miszerint 163 ezer olyan ember van most, akik segítségért fordultak a kormányhoz munkahelyük elvesztése miatt, vagy munkanélküli segélyt, azaz álláskeresési járadékot kapnak, vagy ha az lejárt, akkor valamilyen jövedelempótló támogatást igényeltek, igényelnek. A kormány célja, hogy minél előbb munkához is jussanak az állásukat elveszítők, ha nem a versenypiacon, akkor az állam segítségével akarnak munkát adni ezeknek a személyeknek. (Pénteken Orbán jelezte, megduplázódhat a közmunkások száma.)

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy 336-an vannak, akik önként vállalták, hogy a házi karanténban hordják azt a kütyüt, szoftvert, amivel lehet ellenőrizni, hogy betartják-e a házi karantént.

Kiss azt is állította, hogy nem érkezett meg az operatív törzshöz Karácsony Gergely főpolgármester állítólagos csütörtöki kérése arról, hogy a kormány adja át a Főpolgármesteri Hivatalnak a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat.

A 444.hu is feltette a főpolgármester által feszegetett kérdéseket az operatív törzsnek, de nem kaptak választ.

Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal – mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

A mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik