Belföld

Jobbik: Orbán Viktor felel a „lélegeztetőgépekért”

Az ellenzéki párt szerint a kormányfőnek kell vállalnia a felelősséget, ha valóban alkalmatlan készülékeket hoztak fürkészői és portyázói.

A Jobbik magyarázatot követel Orbán Viktortól, miután a Magyar Hang arról írt, hogy félresikerülhetett a lélegeztetőgép-beszerzés, otthoni használatra szánt légzést segítő készülékeket kaphattak az intenzív osztályok. A lap több, egymástól független forrásból úgy értesült, országszerte számos intézmény kapott ilyen készülékeket a központi raktárból.

Az ellenzéki párt azonnali vizsgálatot, teljes körű tájékoztatást követel Orbán Viktortól a koronavírusos betegek kezelésére beszerzett, kínai „lélegeztetőgépekkel” kapcsolatban.

Ki kell derülnie, hogy valójában hány ilyen, az újság írásában is érintett gépet szereztek be és osztottak ki a kórházakban, és annak is, hogy mennyit költött ezekre a készülékekre a kormány!

Lukács László György, a Jobbik alelnöke közölte, tudni szeretnék:

  • Melyik cég intézte a beszerzést?
  • Hová kerültek ezek a gépek?
  • Ezeket beleszámolták-e azok közé, amelyeket Szijjártó Péter miniszter felsorolt.

A Jobbik szerint a kormányfőnek kell vállalnia a felelősséget, ha beigazolódik, hogy speciális kezelésekre alkalmatlan készülékeket fürkésztek és portyáztak össze csapatai, mert akkor a beszerzés az emberi életeket is veszélyeztetheti – közölte a Jobbik alelnöke.

A Magyar Hang egyébként kereste az operatív törzset, hogy megtudja, lélegeztetőgépnek szánták-e a légzést segítő készüléket, mi indokolta a beszerzését, de nem kapott választ. Korábban Orbán Viktor a koronavírus-járvány miatt tűzte ki célként a nyolcezer lélegeztetőgépet.

Orbán: 7500-8000 lélegeztetőgép is kellhet majd
A kormányfő önuralomra intett mindenkit, szerinte az a legerősebb fegyver.

Kiemelt kép: Május 9-én hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik