Belföld koronavírus

Mészáros-adó: a Fidesz lesöpörte az indítványt

A kormánypárti többség nem engedte tárgysorozatba venni a függetlenek javaslatát.

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független képviselők javaslata szerint az úgynevezett Mészáros-adó több száz milliárd forintos bevételt jelentene. A javaslat viszont nem is kerülhet a parlament elé, a gazdasági bizottság kormánypárti többsége nem engedte tárgysorozatba venni. Szél Bernadett azt írta a Facebook-oldalán, hogy ezzel megszegték képviselői esküjüket, az oligarchák oldalára álltak a nép helyett.

Gyávák vagytok, hozzászólni sem mertetek. És Ti mondjátok nekem, hogy én kit képviselek?! Mindenkit, akinek fontos az igazság és a tisztesség! És Veletek mi a helyzet? Kit képvisel a Fidesz?! Meg a KDNP? Csak az oligarchákat!

Szél Bernadett nevetségesnek nevezte, hogy a testület elnöke, Bánki Erik a szavazás előtt azt mondta, a javaslatot a Fidesz azért nem támogatja, mert visszamenőlegesen vetne ki adót. A független képviselő szerint a Fidesznél ez eddig bevett módszer volt, csak akkor ilyen érzékenyek, amikor oligarcháikról van szó.

Szabó Szabolcs arról beszélt, hogy az ami történt, azt igazolja, hogy Schöpflin György volt fideszes EP-képviselőnek igaza volt, amikor azt mondta, Mészáros Lőrinc valójában az állam gazdaságpolitikáját hajtja végre. Ez a fideszeseknek tetszik, nem is vonnák be Mészárost és oligarchatársait a közteherviselésbe.

„Mészáros-adót” vetnének ki a koronavírus miatt a NER-közeli cégekre
A független képviselők szerint azoknak is kellene fizetniük, akik milliárdos közbeszerzéseket nyernek el.  

Hadházy Ákos közölte, számára kérdéses volt a javaslat benyújtása, mert nem akarta táplálni a látszatot, mintha még működne a parlament, de fontosnak tartotta az emberi ésszel felfoghatatlan vagyonok megadóztatását. Mivel a javaslat alapját a Botka László által meghirdetett Nemzeti Szolidaritási Program adta, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy a válság miatt mindenkinek, a „politikai haszonlesőknek” is szolidaritást kellene vállalniuk a nemzettel.

Korábban Tordai Bence is benyújtott egy javaslatot a felső tízezer megadóztatásáról, az ellenzéki politikus 1 százalékos adót vetne a vagyon 100 millió forint feletti részére.

Megadóztatnák a magyar felső tízezer vagyonát
A Párbeszéd szerint elég sokat köszönhetnek az országnak, valamit vissza is adhatnának.

 

Kiemelt kép: Szél Bernadett / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik