Belföld

Megadóztatnák a magyar felső tízezer vagyonát

A Párbeszéd szerint elég sokat köszönhetnek az országnak, valamit vissza is adhatnának.

Tordai Bence benyújtotta határozati javaslatát a nagy vagyonok megadóztatásáról. A Párbeszéd politikusa szerint a kormánynak december 31-ig az Országgyűlés elé kellene terjesztenie a felső tízezer megadóztatásáról szóló javaslatát.

Az ellenzéki politikus 1 százalékos adót vetne a vagyon 100 millió forint feletti részére.

Nem számítana vagyonelemnek a ház, lakás, ahol az adózó él, a mikrovállalkozás, amelynek mérlegfőösszege 100 millió alatti és  tulajdonosa részt vesz működtetésében. Minden más: hazai és külföldi ingó (kocsi, jacht, helikopter, repülőgép, ékszer stb.) és ingatlan (lakás, föld, ház, külföldi nyaraló), műkincs, értékpapír, vagyoni értékű cégrész, banki betét és készpénz vagyonelemnek számítana, és adózni kellene utána.

Tordai emlékeztetett rá, hogy Magyarországon az utóbbi években egyre nagyobbra nőttek a jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségek.

A száz leggazdagabb magyar vagyona 2002 és 2016 között 632 milliárdról 2800 milliárdra nőtt, több mint megnégyszereződött. Az emberek elsöprő többsége közben nem tapasztalt ilyen növekedést, sokaknak csökkent a vagyonuk, reáljövedelmük.

Az egyenlőtlenségek növekedése rombolja a társadalmi kohéziót, de egy méltányos vagyonadó mérsékelheti ezt a folyamatot, a vagyonadó pedig akkor méltányos, ha a valóban vagyonosakat érinti. Tordai a felső tízezret, a magyar lakosság leggazdagabb egy ezrelékét sorolja ide.

Szerinte az adónak azért kell vonatkoznia nemcsak házakra, járművekre, hanem minden vagyonelemre, mert különben

éppen Magyarország leggazdagabb emberei nem fizetnének egy forint vagyonadót sem.

A vagyonadó nem vethet föl jogbizonytalanságot, ezért teljesen átláthatónak kell lennie, mi alapján értékel az adóhatóság, írta az ellenzéki politikus. Szerinte az adó nem büntetés még azoknak sem, akik mindent a maguk erejéből, „saját lábukon állva” értek el, mert ők is sokat köszönhetnek az országnak, amelynek így, a vagyonadóval visszaadhatnak valamit.

5700 milliárd forintot tart az elit privátbankároknál
20 százalékos növekedés volt 2019-ben.

Kiemelt kép: NAV / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik