Belföld

Magyar: a válság Orbán maffiaállamának kedvez

Egyszerűbb lett a módszer, amellyel einstandolható egy cég.

Magyar Bálint régóta vallja, Orbán Viktor mára valójában egy bűnszervezet élén, keresztapaként uralja a magyar államot. Az SZDSZ volt politikusa, szociológusként a rendszert régóta maffiaállamként írja le, most a Klubrádió azért kérdezte újra erről, mert a Válasz Online vendégeként Schöpflin György volt fideszes EP-képviselő a rendszert etatistának nevezte, szerinte az államközpontú gazdaságunk teljesen szembemegy a szabadpiaci versennyel. Abban Mészáros Lőrinc is közbülső szereplő, az EU felé magánvállalkozó, de idehaza az állam gazdaságpolitikáját bonyolítja le.

Magyar Bálintot nem a kijelentés, inkább az időzítése lepte meg, szerinte a Fidesz motivációi, módszerei nem igazán változtak, a koronavírus-járvány idején is saját szűk körét akarja előnyösebb helyzetbe hozni, mindezt a gazdaság megmentése címén. 

Most könnyebb dolga van, mert még 2010 után, a kétharmados többséggel is kacifántos volt az „állami erőszak eszközeivel történő tulajdonszerzés”. A „lerabolni” szánt vállalkozásokat előbb el kellett valahogy „lehetetleníteni”, hogy utána meg lehessen őket kaparintani. Ezt most, az úgynevezett felhatalmazási törvény megkönnyítette, a munkát, amit korábban a piac nem végzett el a kiszemelt cégekkel szemben, elvégzi a válság.

„A kriminalitásnak egy olyan formája jön létre”, amellyel magyar tulajdonosoktól „ki lehet zsarolni” a válságban megrendült, kiszemelt cégek egy részét, saját körbe vinni, ott felhizlalni már állami, adófizetői pénzen.

A kormányzat eszközei kibővültek, hogy minél inkább kiterjessze a családi vagyonfelhalmozást – tette hozzá Magyar Bálint, aki szerint ideje lenne szembenézni azzal, hogy

Magyarországot egy bűnszervezet vezeti, egy bűnszervezet rabolja ki a nemzetet.

A Fidesz nemzeti ideológiát hirdet, miközben nem a külföldi vállalkozásokat „rabolja le”, hanem a magyar tulajdonosok cégeit szerzi meg.

Sorra nyitnak Mészáros bezárt szállodái
Péntektől két szálloda nyit, korlátozott szolgáltatásokkal, speciális ajánlatokkal, utána fokozatosan a többi.

A kriminalitás a rendszer alkotó tényezője, valójában minden szakpolitikai kérdést felülír. Magyar Bálint példának hozta, hogy mennyire értelmetlen 3 milliárd forintot adni luxusszállodákra állami pénzből, amikor laikusként is látni, évekig a turisztikai kapacitásokat nem használják ki.

Éttermekbe, hotelekbe fektet be a maffia
Ha a kormány nem siet a segítséggel, a járvány után még jobban behálózza az olasz gazdaságot az alvilág.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik