Belföld

Egyre több nő hal meg itthon a koronavírus miatt

Egyre több nő hal meg itthon a koronavírus miatt

A szerda reggeli adatok szerint háromszázan haltak meg Magyarországon a koronavírus miatt. Az elhunytak átlagéletkora kicsit emelkedett, a leggyakoribb alapbetegségek még mindig a magas vérnyomás és a cukor-, illetve a krónikus vesebetegség.

Háromszáz áldozatot követelt eddig a koronavírus Magyarországon (ez az összes igazolt fertőzött 11 százaléka), és ahogy a századik, illetve a kétszázadik haláleset környékén, úgy most is statisztikát készítettünk a kormányzati oldalon található hivatalos adatokból.

Egyre nagyobb a nők aránya az elhunytak között: előbb 40, majd 46, most pedig már 49 százalékot tettek ki; 153 férfi és 147 nő hunyt el a betegségben. A halottak átlagéletkora is nő: első cikkünkben 76,4 volt, a másodikban 77,5, most pedig kicsivel ugyan, de tovább nőtt, 77,8 évre. A növekvő értékekre magyarázat lehet, hogy a koronavírus terjed az idősotthonokban – csak a Pesti útiban 33-an haltak meg.

A legidősebb magyar áldozat egy 99 éves nő. A legfiatalabb idehaza sokáig a 38 éves brit nagykövet-helyettes volt, pár napja viszont elhunyt egy 37 éves nő (aki az alapbetegsége szerint extrém elhízásban szenvedett).

A koronavírus hazai áldozatainak medián életkora 80 év, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi ennél fiatalabb áldozat volt, mint ahány idősebb. A medián érték április közepén 78, kilenc napja pedig 79 év volt.

Az alábbi grafikonon minden pötty egy áldozatot jelöl. A férfiak szürkés háttere négyzetesebb formájú, ami azt jelenti, hogy jobban csoportosulnak egy bizonyos érték köré, míg a nőké egy picit nyújtott, ami azt jelenti, hogy inkább egy életkorsávba tömörülnek egy adott életkor helyett. Ha egy adott pöttyre viszi az egeret, látható lesz az elhunyt életkora és az is, hogy milyen alapbetegségei voltak.

Made with Flourish

A 300 halottból kilencnek a betegségadatai még feltöltés alatt vannak, és továbbra is csak egy 85 éves férfi volt, akinek nem volt ismert alapbetegsége.

A leggyakoribb alapbetegség még mindig a magas vérnyomás (155 fő, azaz az elhunytak felének a neve mellett szerepel a kormányzati oldalon), ezt követi a cukorbetegség (42 embernél diagnosztizálták), illetve a krónikus veseelégtelenség (29 fő).

Kiemelt kép: Kovács Tamás /MTI

Olvasói sztorik