Belföld

Koronavírus: itthon 76,4 év az áldozatok átlagéletkora, 60 százalékuk férfi

Koronavírus: itthon 76,4 év az áldozatok átlagéletkora, 60 százalékuk férfi

99 áldozatot követelt eddig a koronavírus-járvány Magyarországon. Az első halottat pontosan négy hete, március 15-én jelentették, a kormány pedig március vége óta közli az elhunytak adatait (életkorát és krónikus betegségeit). Ez alapján több mint 60 százalékuk férfi (a 99-ből 60-an). Az átlagéletkoruk pedig 76,4 év.

A koronavírusról még mindig keveset tudni, de az ismertté vált nemzetközi adatok hasonló tendenciákat jeleztek, Olaszországban például a járvány kezdeti szakaszában azt közölték, hogy az áldozatok 70 százaléka férfi, az átlagéletkoruk pedig csaknem 80 év, de néhány napja Franciaországból is az a hír érkezett, hogy a koronavírus miatt kórházban ápoltak háromnegyede férfi.

A kormányzat által közzétett adatokból az látszik, hogy az elhunytak szinte mindegyikének volt valamilyen krónikus betegsége, igaz, vannak a sorban, akiknél nagyjából egy hete csak annyi olvasható, hogy adatok feltöltés alatt. A 99 áldozat közül mindössze nyolcan nem voltak még hatvanévesek, közülük négyen voltak ötven alattiak, az egyetlen 40 évesnél fiatalabb magyarországi áldozat pedig a brit nagykövet-helyettes volt, aki 38 évesen hunyt el.

Az alábbi ábrán  a 99 halott életkori adatai és betegségei láthatóak. A két nemet külön ábrázoltuk, minden pont egy-egy embert jelöl, a szaggatott vonal pedig az áldozatok átlagéletkorát mutatja. A medián érték a férfiaknál és nőknél is 78 év, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi ennél fiatalabb áldozat volt, mint ahány idősebb. Az egeret a pontokra irányítva az is olvasható, hogy az áldozatnak milyen további betegségei voltak.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Olvasói sztorik